veldlopen finale crosscup bk in laken - Imana Truyers knokt zich naar eerste nationale veldlooptitel

“Bergop telkens goed doortrekken”

“Bergop telkens goed doortrekken”

Imana Truyers wist met haar vreugde geen blijf in het Park van Laken. Foto: Photo News

Zoals verwacht draaide het BK bij de vrouwen uit op een duel tussen Imana Truyers en Sofie Van Accom. Truyers maakte in het Park van Laken het verschil op de nijdige hellingen, al bleef het tot het einde werken om de aanklampende Sofie Van Accom af te houden. Zo pakte de de Hechtelse niet alleen voor het eerst de Belgische titel, ze kroonde zich ook tot eindwinnares van de CrossCup.

Truyers en Van Accom legden van bij de start een hoog tempo op en sloegen meteen een kloof met de rest van het deelnemersveld. Rond halfweg maakte Truyers van een afdaling gebruik om weg te glippen. Echt groot werd het verschil nooit, maar op karakter knokte de Hechtelse zich na een felle strijd naar haar eerste Belgische goud.

Ze had nog net voldoende kracht om ook de aanstormende Stephanie Barnes - die als Britse niet in aanmerking kwam voor de titel - net achter zich te houden.

“Het plan was om bergop telkens goed door te trekken en bergaf stevig tempo te blijven lopen. Die aanpak loonde, ook al bleef Van Accom goed aanklampen. Het was vandaag ook niet het parcours om grote verschillen te maken”, glundert Imana Truyers (24).

EK 10.000 meter

“Als eerste door dat lint lopen, het is een echt wow-gevoel. Met deze Belgische titel en mijn eerste eindwinst in de CrossCup als basis hoop ik me nu voor het EK 10.000 meter in Berlijn te plaatsen.”

Van Accom kon leven met het zilver. “Imana was heel sterk vandaag. De derde keer tegen die steile helling op was er voor mij te veel aan. Het was het omgekeerde scenario van het Vlaams kampioenschap in Rotselaar. Daar kon ik in de scherpe bochten telkens wat uitlopen, hier moest ik op de hellingen terrein prijsgeven.”

Goele Truyers en Karen Van Proeyen keerden met een 14de en 17de plaats naar Limburg terug.

Nog van Limburgse zijde lag Paulien Nelissen bij de junioren voortdurend op podiumkoers. Mathilde Deswaef stak er enigszins bovenuit. Met Laura Swannet en Femke Speelman-Rooms bikkelde de Alkense de hele wedstrijd om zilver en brons.

Het werd uiteindelijk de meest ondankbare vierde plaats. Daarmee haalde ze wel de tweede plaats in de eindstand van de CrossCup binnen. “In de laatste ronde ging het vandaag te snel voor mij”, geeft Nelissen ruiterlijk toe.

Anne Schreurs sloot een uitstekend winterseizoen af met een twaalfde plaats in de korte cross. “Een goed resultaat, zeker gezien de sterke tegenstand”, aldus Schreurs.

Europese topper bij de beloften Renée Eykens haalde het na een lange spurt van het Waalse talent op de halve fond Elise Vanderelst.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio