Zilveren Swings als held onthaald in België: “Dit is onbeschrijfelijk”

Bart Swings schreef geschiedenis op de Winterspelen van Pyeonchang: de 27-jarige schaatser won zilver op de massastart, de eerste medaille voor België op de Olympische Winterspelen in twintig jaar. Toen de Leuvenaar vanavond met Team Belgium om 21u30 in het Centraal Station van Antwerpen aankwam, werd hij als een ware held onthaald.

Bart Swings landde op de luchthaven van Schiphol, waarna hij met de trein naar Antwerpen trok. Daar werd hij opgewacht door zijn vriendin Annelyn, familie, vrienden, zo’n honderd fans en ook veel media. “Het is superspeciaal dat er zoveel volk hier bij elkaar gekomen is voor mij”, reageerde een ontroerde Bart Swings. “Onbeschrijfelijk eigenlijk. Nu besef ik nog meer wat ik gepresteerd heb.” Echt gevierd heeft Swings nog niet in Zuid-Korea. “Wel een glaasje champagne met de ploeg. Maar het was super druk en we moesten ook al erg vroeg opstaan voor onze vlucht naar Amsterdam. Het echte feestje zal later deze week wel volgen. Iets drinken in Leuven en misschien nog een feestje daarna. Maar uiteraard komt het WK allround er nog aan. Daarna zal het nog wel iets harder gevierd worden.” Op de vraag of er nu eindelijk eens werk gemaakt moet worden van een deftige schaatsinfrastructuur in België, bleef Swings diplomatisch. “Het zou héél mooi zijn als dat zou lukken. Het zou het ook veel makkelijker maken voor mij om te trainen, maar het is niet aan mij om daarover te beslissen. Ik ben blij dat ik dit heb kunnen presteren en dit is de eerste stap.”

Annelyn, de vriendin van Swings, trakteerde Swings op enkele stevige kussen. Maar moest haar vriend meteen delen met de vele fans en cameraploegen. “Ik heb hem nog niet lang gezien, maar we hebben straks nog tijd genoeg. Al gaan we straks wellicht meteen slapen. Want het is al laat, hij zal moe zijn van de reis en ik moet morgen werken.” Hoe heeft Annleyn dat zilveren moment beleefd? “Gejuicht uiteraard. Ik was superblij en ik heb dat mogen delen met mijn gezin want we waren alle vier thuis gespannen aan het kijken. Een traantje weggepinkt? Ja, zeker!”

Zelfs Miss België was er om hem te feliciteren, Swings zelf bleef er cool onder.

Over twee weken volgende afspraak

Veel tijd om na te genieten krijgt Swings overigens niet. Al over twee weken neemt hij deel aan het WK allround – waar de prestaties op 500m, 1.500m, 5.000 en 10.000m worden samengeteld – in Amsterdam. In het olympisch stadion ligt er een natuurijsbaan. Motivatie genoeg, zegt hij. “Veel vrienden en familie die er nu niet waren, zullen daar zijn.”

Corrigeer

Aangeraden