Ongezien: promofilmpje moet dokter Gyselbrecht vrij krijgen

Ongezien: promofilmpje moet dokter Gyselbrecht vrij krijgen

Foto: Simon Mouton

Nog nooit gezien: de advocaten van dokter André Gyselbrecht hebben een video over het leven van hun ­cliënt laten afspelen in de rechtszaal. Een 23 minuten durend, professioneel gemaakt document met getuigenissen van familie, omdat Johan Platteau vindt dat er tijdens het onderzoek géén correct beeld van zijn cliënt geschetst werd door het gerecht. Het leverde de dokter applaus op in de zaal.

De video met de titel Stille Getuigen werd op het einde van de zittingsdag getoond, op de vier grote videoschermen die advocaten Johan Platteau en Filip D’hont hadden laten aanrukken. Centraal stonden getuigenissen van Monique Van Poucke, al 44 jaar de vrouw van dokter André Gyselbrecht, en twee van zijn kinderen, Elisabeth en Hannes. Er werden foto’s uit de oude doos getoond, en beelden van het huwelijk van Elisabeth en Stijn Saelens in Frankrijk.

“Stijn kon het goed uitleggen. Een mooiprater. Hij had geen respect voor mensen”, zegt Van Poucke. “Toch bleef André hem beschouwen als zijn zoon. (...) André is geen heilige. Hij kon opvliegend zijn. Maar als hij kwaad werd, was hij dat direct vergeten.”

Ongezien: promofilmpje moet dokter Gyselbrecht vrij krijgen
Andre Gyselbrechts vrouw: Monique Van Poucke Foto: BELGA

Misbruik

Ook het ‘misbruik’ kwam aan bod. Van Poucke: “Eén kindje klaagde altijd over buikpijn. Ze werd ’s nachts hysterisch. De kinderen kwamen niet overeen, ze sloegen en stampten elkaar. (huilt) Onze kinderen waren altijd zo braaf, en zij zo stout.”

Hannes Gyselbrecht: “Elisabeth was vermagerd, niet meer verzorgd. Ze heeft papa met een sms laten weten dat er iets was. Het was al een jaar bezig. ­Papa wist niet wat te doen.”

“Iedereen in België zal het toch eens zijn dat je het moet opnemen voor een kind?” zei Van Poucke. “Dat André dit zou doen, dat had niemand verwacht. Hij zou geen vlieg kwaad doen. Ik denk dat hij geen andere oplossing zag. Ze mochten overal naartoe, maar toch niet naar Australië? André zou zelfs aan het vliegtuig gaan hangen om dat te verhinderen.”

Er werden fragmenten getoond waarin mensen uit Ruiselede zich uitspraken vóór de dokter. De familie toonde de stapel kaartjes voor de opgesloten arts. “Iedereen steunt ons enorm. Iedereen hier wacht tot hij weer thuiskomt, en zijn werk kan opnemen”, zei Van Poucke. “Het is goed dat André weet dat het nu goed gaat met Elisabeth. De kindjes, ze komen overeen en ze slaan elkaar niet meer.”

De video eindigde met beelden van de duiven van de dokter, die boven Ruiselede uitvlogen. In een deel van de rechtszaal, gevuld met vrienden van de dokter uit Ruiselede, brak een spontaan applaus uit. “Ik denk dat dit geen gepaste reactie is”, zei de voorzitster.

Lijst met 105 namen

Dat de verdediging een zelfgemaakte video met getuigenissen vertoont, is ongezien in de Belgische rechtbanken. Volgens de advocaten was het hun laatste redmiddel. De video was de apotheose van een urenlang pleidooi waarin Platteau uitlegde waarom het onderzoek in zijn ogen níét objectief is gevoerd. “De onderzoekers zijn alleen maar geïnteresseerd in wie, wat, waar en wanneer. Maar waarom dit gebeurde? Dat is amper onderzocht.”

Platteau gaf tijdens dat onderzoek aan de speurders die het moraliteitsonderzoek zouden voeren, een lijst met 105 namen van mensen die over de dokter iets konden vertellen. “Daar was geen tijd voor, zeiden ze. Ze zouden vijf mensen ondervragen. Maar toen één van hen suggereerde dat de dokter overspel zou hebben gepleegd, werd meteen een onderzoek geopend. Daar was dan wel tijd voor. Ook roddels over een omkoopschandaal in het voetbal of over een familiale ruzie over een erfenis, werden onderzocht. Maar als wij iets vroegen, dan kon er niets. Er is enkel gezocht om Gyselbrecht te pakken.”

“Zijn geweten knaagt”

Platteau vroeg de rechtbank dan om 22 getuigen in de rechtszaal te mogen horen, in het voordeel van de dokter. Er werd niemand opgeroepen. “Ik had u gevraagd om hier samen naar de waarheid te zoeken”, sprak Platteau de voorzitter aan. De video moest dat allemaal rechtzetten.

“Er staat veel op het spel. Mijn cliënt zit al lang opgesloten. Hij leeft een leven waarbij hij vooral moet krijgen, zoals steun van zijn familie, en niets kan geven. Hij wil helpen. Zijn geweten knaagt: wat kon hij gedaan hebben? Soms zit hij met de gedachte dat het toch wel juist was. Dat Elisabeth het nu goed heeft, en dat Australië waanzin was.”

Corrigeer

NIEUWS