Fit & Gezond

Moet je nu wel of geen vitamine D slikken in de winter?

In een nieuw filmpje van de Universiteit van Vlaanderen, een initiatief van Radio 1 en Knack, gaat professor Chantal Mathieu dieper in op het thema vitamine D en of we er al dan niet extra moeten slikken door een gebrek aan zonlicht tijdens de winter. Zij vindt in elk geval van wel, maar ze waarschuwt meteen ook voor een 'overdosis'.

Professor in de endocrinologie Chantal Mathieu dropt meteen een bommetje als ze aan het begin van haar uitleg weet te vertellen dat vitamine D eigenlijk geen vitamine is. Vitamines haal je namelijk enkel uit voeding en zijn essentieel is om ziektes te voorkomen. Tachtig procent van onze vitamine D - eigenlijk een hormoon - maken we echter zelf aan in onze huid. Al hebben we daarvoor wel de hulp van zonnestralen nodig en laat dat in ons druiligere landje niet altijd even makkelijk zijn. 

Wie tussen oktober en maart trouwens bij het eerste spatje zon er meteen in gaat liggen, is er aan voor de moeite. De zon komt ter hoogte van onze breedtegraad dan onvoldoende hoog boven de horizon uit waardoor de stralen niet de juiste golflengte hebben om in onze huid door te dringen. Daar bij komt nog dat UV-stralen in het algemeen ook schadelijk kunnen zijn. 

Toxisch

Enter de voedingsmiddelen waaraan vitamine D werd toegevoegd of de pilletjes en drankjes die je bij de apotheker koopt. Maar hoeveel moet je daar nu van nemen? "Tussen de 400 à 800 eenheden per dag. Het juiste aantal ligt tussen die twee getallen omdat bijvoorbeeld kinderen makkelijker vitamine D opnemen. Maar je neemt er best niet te veel van want dat kan gevaarlijk zijn omdat je dat niet kunt uitplassen zoals dat met onder meer vitamine C het geval is. Te veel vitamine D kan toxisch worden en nevenwerkingen opleveren", zegt Mathieu. 

Conclusie? Vitamine D-supplementen neem je naar gelang je leeftijd en behoefte en dat in ons land zeker in de winter. Volgens Mathieu bespreek je het daarom beter met je arts of apotheker.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees