IJzige GP Le Samyn laat zijn sporen na: Terpstra deelt steekje uit, Gilbert “blij dat het gedaan is”, “brain freeze” Van Keirsbulck

IJzige GP Le Samyn laat zijn sporen na: Terpstra deelt steekje uit, Gilbert “blij dat het gedaan is”, “brain freeze” Van Keirsbulck

Niki Terpstra en Philippe Gilbert. Foto: Photo News

Winnaar Niki Terpstra had een minder openingsweekend achter de rug, maar kon wel zegevieren in de GP Le Samyn. “Gelukkig hebben we goed doorgefietst om warm te blijven”, bibberde de Nederlander in de ijskoude tent na de aankomst. Philippe Gilbert finishte tweede. “Ik ben echt blij dat het gedaan is”, reageerde hij.

LEES OOK: Quick Step demonstreert in GP Le Samyn: Terpstra wint koudste koers van het jaar, voor ploegmaat Gilbert

Quick Step speelde het ploegenspel perfect uit. Terpstra en Gilbert lieten Damien Gaudin achter. “Ik ben blij dat we het konden afmaken. Ik heb het wel eens anders meegemaakt”, doelde Terpstra op de Omloop Het Nieuwsblad in 2015. Toen won Ian Stannard (Team Sky) voor Tom Boonen, Niki Terpstra en Stijn Vandenbergh. "Het was hard fietsen, we begonnen er vroeg aan met de ploeg. De wind stond ideaal, daarna is het nooit meer stilgevallen. We hadden dus geen tijd om het koud te hebben, al heb ik er geen enkele keer aan gedacht om mijn jasje uit te trekken. Gelukkig was het droog. Ik heb het overleefd, al was ik wel kapot. Die laatste twee kilometer, dat leek wel een col."

"Dit doet deugd, meer na vorig seizoen dan na afgelopen weekend", zei de Nederlander. "Ik ben hier heel blij mee. De kritiek? Dat raakt me natuurlijk. Het was ook mijn eigen schuld, dat wringen moest ik nog wat gewoon worden. Maar vandaag stonden we er als ploeg. Dit moeten we kunnen doortrekken in de grote klassiekers. De pikorde? We hebben dat haantjesgedrag niet zo. We moeten het doen als team."

Gilbert finishte als tweede, maar had het te koud om uitgebreid te reageren. “Ik ben blij dat het gedaan is. Het was echt zwaar, ik had veel last van mijn ogen. Ze waren geïrriteerd en kon bijna niets zien. Ik zag soms dubbel. Het was echt pijnlijk na de finish”, reageerde de ex-wereldkampioen. "Ik zat niet op de limiet, maar de koude maakte het echt moeilijk. We hebben de koers in handen genomen, dat was de bedoeling. Het was mooi. Test voor Roubaix? Het waren mooie kasseien hier en het gevoel was goed. De fiets? Ik moest een andere nemen omdat mijn zadel was gezakt."

LEES OOK: De Roubaix-fiets van Gilbert: met nieuw gadget om sprint zoals die van Stybar vorig jaar te vermijden

Van Keirsbulck en zijn brain freeze

“Ik probeerde te reageren op die counter van Quick Step, maar er was niets aan te doen”, zei de winnaar van vorig jaar Guillaume Van Keirsbulck. “Ik wilde er erg graag naartoe rijden, maar dat was niet makkelijk met de koude en zo. En ineens was het op. Ik moest zelfs lossen bij de tweede groep. De laatste ronde was een hel voor mij. In het begin viel het nog wel mee, maar die koude vreet aan je. Je kan niet eten en dat drinken is gewoon te koud. Je kreeg een brain freeze als je ervan dronk.”

Quick Step-renner Tim Declercq verklaarde na afloop de coup van zijn team. "Met de ploeg waarmee we aan de start kwamen, wisten we dat het werk op onze nek ging terecht komen", aldus de Belg. "Daarvoor hebben ze mij ook in de ploeg gehaald. Het was een sterke kopgroep en het was de bedoeling om de voorsprong doenbaar te houden tot de plaatselijk ronden. Na ongeveer 75-80km zei Niki echter om even in te houden door de tegenwind en toen kwam die weg. Die liep omhoog en draaide dan weg in een open veld. Perfect voor een waaier. We hebben met tien man dan de kloof gedicht."

"We wisten dat de wind daar goed stond", vertelde Quick Step-ploegleider Wilfried Peeters. "Tim Declercq reed op kop en in de achtervolging kregen we toch niet veel steun. Dus hielden we de voorsprong op drie minuten en sloegen we onze slag. Het kon daar gebeuren, de wind zat goed. We gingen over smalle banen en dan rijden we daar met onze volledige ploeg en nog drie andere jongens weg. Een goede zaak."

"Er is niet afgesproken wie mocht winnen. In zo'n situatie moet je niet te lang wachten, zeker niet met Damien Gaudin. Hij is een hardrijder, won de proloog in Parijs-Nice. Dan moet je niet te veel speculeren, maar die jongen zo lang mogelijk onder druk zetten. Dit is een mooi antwoord van Niki. Conditioneel was hij goed afgelopen weekend, alleen kwam het er niet echt uit. Je mag geen evaluatie maken na één weekend, maar het was gewoon niet goed. Dat wringen in die koersen ligt hem ook niet al te best. Nu maken we hier een goede beurt en hebben we onze twaalfde overwinning beet." 

IJzige GP Le Samyn laat zijn sporen na: Terpstra deelt steekje uit, Gilbert “blij dat het gedaan is”, “brain freeze” Van Keirsbulck
Guillaume Van Keirsbulck won vorig jaar Le Samyn. Foto: Photo News
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.