Vandalen vernielen honderd graven op kerkhof: "Waar houdt dit op?"

Grafschennis in Hamont-Achel. Video: TVL

Hamont-Achel - Vandalen hebben in de nacht van maandag op dinsdag op een drieste manier toegeslagen op het Boskerkhof in het Limburgse Hamont-Achel. Ze vernielden ornamenten op de graven of namen ze gewoon mee. De daders bleken vooral op zoek naar metaal. De stad roept de nabestaanden op om een klacht in te dienen voor grafschennis.

De laffe daad zorgde voor veel verontwaardigde reacties. Heel wat nabestaanden zijn de schade intussen al gaan opmeten. "Iedereen vindt het verschrikkelijk wat er gebeurd is", zegt burgemeester Theo Schuurmans. "Als men hier zijn handen nog niet van af kan houden, waar houdt het dan op?" 

De gemeente laat alles voorlopig onaangeroerd tot na het weekend. "We willen iedereen de ruimte geven om zelf eerst op de plek te komen en op te ruimen wat ze nodig vinden. Pas maandag gaat de gemeente alles opkuisen en dan bewaren we ook nog de spullen die losgekomen zijn, zodat familieleden die zaken nog kunnen ophalen bij ons."

De dader is nog niet gevat. Volgens de burgemeester was hij op zoek naar metaal. "Wat wij kunnen afleiden, is dat voornamelijk het metaal afgebroken en meegenomen is", aldus nog de burgemeester. "Daar vinden we niets meer van terug, dus we vermoeden dat het daar om te doen was."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees