Niet genoeg water en dus dreigt historische molen weg te zakken

De watermolen is opgetrokken in typische ijzerzandsteen. Foto: hns

Scherpenheuvel-Zichem -

De historische watermolen in Testelt vertoont ernstige barsten en dreigt op korte termijn volledig weg te zakken. De eigenaar liet dringende instandhoudingswerken uitvoeren, maar Onroerend Erfgoed heeft die werken laten stilleggen.

De eerste sporen van de watermolen dateren van de twaalfde eeuw. Het gebouw is opgetrokken in typische ijzerzandsteen en was oorspronkelijk de molen van de abdij van Averbode. In 1598 brandden de Spaanse veroveraars het gebouw volledig plat, maar in 1608 werd de molen heropgebouwd.

Naast de grote korenmolen stond oorspronkelijk nog een tweede zogenaamde slagmolen. In 1910 liet de toenmalige eigenaar, ondernemer-ingenieur Alfons Theyskens, de slagmolen afbreken om er Villa Terwolf te bouwen. De monumentale villa bepaalt het uitzicht van de deelgemeente, maar is niet beschermd als monument.

Feestzaal

In 1952 komt de korenmolen in handen van de Belgische staat. Het gebouw wordt gerestaureerd en erkend als monument. Later koopt Hervé Segers uit Duffel de molen over. Hij richt er een feestzaal in. “Het rad van de korenmolen draait echter niet meer”, zegt Segers. “De aftakking van de Demer gebeurt door een te smalle pijp en daardoor staat de zijarm van de rivier al tientallen jaren droog. Dat is een gemiste kans, want een draaiende molen zou een geweldige toeristische meerwaarde kunnen zijn.”

De situatie bedreigt nu ook het historische gebouw zelf. Er is geen tegendruk van het water en het gebouw lijkt snel te verzakken in de leegstaande Demerarm.

Segers had eerder al laten weten dat hij geen investeringen meer wilde doen als de watertoevoer niet wordt hersteld. “De bevoegde diensten hebben mij laten weten dat er geen budget is”, zegt hij. Vorige week moest Segers noodgedwongen toch ingrijpen. Hij liet zwaar materiaal aanrukken om de Demeroever te versterken met grote betonnen profielen en liet een betonplaat gieten tussen de molen en de Demerarm. “Dit kost mij 40.000 euro, maar als ik het niet doe, barsten de muren uiteen”, zegt hij.

Bij Onroerend Erfgoed waren ze echter niet op de hoogte van die ingreep. “Maandag zijn de erfgoedconsulent en de erfgoedinspectie en bouwinspectie ter plaatse geweest in Testelt”, zegt woordvoerder Brigitte Borgmans. “De eigenaars werden er inmiddels van op de hoogte gebracht dat de werken niet mogen worden voortgezet. Er wordt nu een nieuw inspectiebezoek gepland in aanwezigheid van de eigenaars.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees