Food

Wat is dat witte laagje op droge worst nu eigenlijk?

Wat is dat witte laagje op droge worst nu eigenlijk?

Foto: NPO3

In het programma 'De Keuringsdienst van Waarde' op de Nederlandse omroep ging journaliste Marijn Frank bij worstenmakers van Brandt & Levie langs met op haar lippen de prangende vraag wat dat laagje wit nu eigenlijk op een droge worst doet. Het antwoord blijkt vrij simpel te zijn: het is schimmel. Al nemen niet alle producenten het daar even nauw mee, zo blijkt.

Misschien ben je wel een grote liefhebber van droge worst en heb je je al vaker afgevraagd wat dat witte, vaak poederachtige, laagje op je favoriete snack doet. Wel, dat soort vragen stellen ze ook in het tv-programma 'De Keuringsdienst van Waarde' op NPO3 en ze zoeken er ook antwoorden op. Daarom trokken ze naar Brandt & Levie en werden er te woord gestaan door medeoprichter Jiri Brandt.

Daar wordt duidelijk dat de worsten eerst een schimmelbad ingaan voor ze te drogen worden gehangen. Daarna gaan ze de fermentatiekamer in tot ze helemaal rijp zijn en er zich dus van nature een witte laag heeft gevormd rond de worst. Dat proces zorgt ervoor dat het een typische smaak krijgt, net zoals dat traditioneel in Italië het geval is.

Neplaagje

En dan rest de vraag, met velletje eten of toch maar niet. "Je kunt het zeker opeten met, het heeft alleen een iets sterkere smaak. Sommige mensen vinden het lekkerder als de smaak wat subtieler is", zegt Brandt. Opvallend genoeg zegt de worstenmaker ook wel nog dat dat witte laagje door grote, commerciële producenten soms wordt nagebootst met rijstbloem.

Corrigeer