Fit & Gezond

Helpt het om twee paar kousen over elkaar te dragen tegen de kou?

Stevige mintemperaturen vandaag, zorg dat je geen koude voeten krijgt. Moet je daarvoor twee paar dikke kousen over elkaar aandoen? Of helpt het om een nylonkous onder je broek te dragen?

“Meerdere lagen over elkaar dragen heeft zeker zin, omdat de dikte van je materiaal groter wordt”, zegt Johanna Louwagie, industrieel ingenieur verbonden aan de Textielgroep van Universiteit Gent. “Maar stilstaande luchtlagen tussen de verschillende lagen en je huid zijn nog belangrijker, omdat lucht een goede isolator is. Als je twee paar kousen draagt in schoenen die ruim genoeg zijn, is dat warmer. Wanneer die schoenen net te krap zijn, is er eigenlijk een direct contact tussen de huid en de koude buitenschoen. Dan is het effect van de verschillende lagen minimaal.”

Wil je warme voeten, dan ben je beter met wollen kousen dan katoenen, omdat wol warmer is. Maar dan mag je wel niet gaan zweten: “Wol en katoen gaan het vocht opnemen, wat geen goed idee is in combinatie met kou. Als je een inspanning moet leveren, kies je beter voor een synthetisch materiaal dat vocht gaat afvoeren en niet nat wordt.”

En die nylon kousen onder je broek? “Dat zal zeker niet kouder zijn, maar ook hier moet lucht tussen de verschillende laagjes zijn, zodat die lucht de temperatuur van je huid kan aannemen. Als je broek breed genoeg is, lukt dat, maar niet met een skinny broek”.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees