Met deze kaart ontdekken 9.000 kinderen leuke plekjes om te spelen

Met deze kaart ontdekken 9.000 kinderen leuke plekjes om te spelen

Giston en Harun tonen hun eigen favoriete speelplekjes op de kaart. Foto: gvh

Sint-Niklaas -

Alle fijne speelplekjes van de stad zijn verzameld op één grote interactieve speelkaart. Geen saai stadsplan met foto’s maar een herkenbaar kindvriendelijk hebbeding. In één oogopslag herkennen de kinderen de speelplekken en de tuigen die er staan.

Spelen mag eigenlijk overal, maar op heel wat plaatsen staan leuke toestellen waarop kinderen zich kunnen uitleven. “Alleen kennen veel kinderen die plaatsen niet. Meestal kennen ze het speelplein in de eigen wijk, maar ze weten niet dat er ook op andere plekken gespeeld kan worden. En daar staan wellicht ook andere speeltuigen. Bovendien zijn er de voorbije jaren een pak speelpleinen bijgekomen. Het leek ons daarom een goed moment om al die spelplaatsen samen te brengen in de speelkaart van Sint-Niklaas”, legt Seppe Van Bogaert uit.

Leuke illustraties

De illustraties van de Sint-Niklase Emma Thyssen vormen een extra troef. “Er staan niet zomaar afbeeldingen op de kaart, het zijn tekeningen van speeltuigen die effectief op die betrokken plaats staan. Het is bij mijn weten de eerste keer dat dit gebeurt. Kinderen zien dus niet alleen de speelplek maar ook concreet of er een speeltuig staat dat zij leuk vinden”, toont Emma Thyssen.

Stickers plakken

Als extra doe-luik zitten er bij de speelkaart stickers, waarmee de kinderen al hun favoriete speelplekken kunnen aanduiden. Kinderen die een foto van hun volle stickerkaart delen met 100Speelstad krijgen een leuke speelprijs.

De kaart wordt bezorgd aan 9.000 kinderen uit de kleuter- en de lagere school. De speelkaart is vanaf vandaag ook digitaal beschikbaar op de stadswebsite.

De leerlingen van het vijfde leerjaar van de basisschool Berkenboom Ankerstraat kregen de speelkaart woensdag exclusief als eerste overhandigd. Die klas was ook betrokken bij de voorbereiding. Zij kregen het ontwerp van de speelkaart te zien en brachten effectief een reeks aanpassingen aan. Zo vonden het leerlingen het niet kunnen dat het zwembad en het Huis van de Sint niet vermeld waren op het oorspronkelijke plan. Als de speelkaart vandaag volledig is en mooi oogt, is dat dus mee te danken aan deze leerlingen.

“Kijk! De plek waar ik altijd ga spelen en ga basketten aan De Witte Molen staat er ook op”, ontdekte Harun (12) meteen. “En hier is de speelplek aan het Peter Benoitpark waar ik woonde”, toonde Giston (11).

INFO

www.sint-niklaas.be/speelkaart

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio