Ark van Pollare opent derde opvangplaats

Honderden legkippen krijgen nieuw leven in verbouwd tuinhuis

Honderden legkippen krijgen nieuw leven in verbouwd tuinhuis

Bart Brion en zijn vrouw Fleur krijgen er zaterdag 200 kippen bij. Foto: pvw

Vilvoorde / Ninove -

Dat Bart Brion een dierenvriend is, zie je in zijn tuin aan een hangbuikzwijn, varkentje en wat pluimvee. Vanaf zaterdag komen daar nog eens 200 legkippen bij, die hij zo van de slachtbank redt.

De vzw Ark van Pollare uit Ninove werkt aan een betere dierenwereld, onder meer met een asiel voor weidedieren. De werking ontfermt zich onder meer over batterijkippen die door de boeren naar de slachtbank geleid worden. Elk seizoen biedt de vzw zo'n 5.000 dieren een nieuwe thuis.

Na een tweede opvangplaats voor kippen in Tielt-Winge, is Vilvoorde aan de beurt, met een derde satelllietweide langs de Houtemsesteenweg. Daar ontfermt Bart Brion zich vanaf zaterdag over het welzijn van ruim 200 kippen.

Bijdrage leveren

De Vilvoordenaar heeft een hart voor dieren en houdt zelf ook enkele huisdieren, waaronder een koddig hangbuikzwijntje. Toen hij voor het eerst in contact kwam met de vzw, wilde hij al snel zelf een bijdrage leveren. Bart tikte een tuinhuisje op de kop, bouwde dat om tot kippenhok en maakte zo ruimte vrij om zo'n 200 kippen te houden.

“Kippen leggen normaal een ei per 24 uur”, zegt Bart. “Maar door manipulatie met het licht, kunnen boeren die productie opdrijven. Wanneer die kippen na anderhalf jaar opnieuw minder eieren leggen, worden ze geslacht. Maar dat zijn gezonde kippen die nog 5-6 jaar verder kunnen leven. Wij kopen die legkippen weg bij de bedrijven en proberen vervolgens een tweede thuis te vinden.”

Kosten

De eerste kippen komen zaterdag aan. “Ik hou ze eerst een weekje bij, zodat ze aan hun nieuwe situatie kunnen wennen. Die kippen hebben immers nooit buiten gelopen of stro gezien. Daarna gaan we op zoek naar nieuwe eigenaars, die zich ertoe verbinden om voor de dieren te zorgen. Zo redden we kippen van de slachtbank. Misschien breid ik op termijn nog uit tot 300 kippen, maar daar ligt mijn maximum.”

Wie een kip wil kopen, betaalt bij Bart 6 euro. “Maar dat dekt niet alle kosten. Volgens de boekhouder zouden we daarvoor 15 tot 20 euro per kip moeten vragen. Ik steek dus vooral eigen geld in de opvang. Door gulle schenkers en de organisatie van enkele evenementen, overleeft de vzw.”

Barts kippenren zal elke zaterdag openen tussen 10 en 18 uur, maar je kan ook op een ander tijdstip een afspraak maken via de vzw.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio