Bende kraakt pand en maakt er uitvalsbasis van voor serie ramkraken

Met een riooldeksel sloegen de ramkrakers de glazen deur van de telecomwinkel in Sint-Denijs-Westrem aan diggelen. Foto: vtm nieuws

Merelbeke -

Een achtkoppige Roemeense ramkrakersbende, die vanuit een kraakpand in Merelbeke opereerden, verscheen voor de Gentse rechter. Het openbaar ministerie vorderde tot vier jaar cel voor de Roemenen, die onder meer in Gent en Deinze ramkraken pleegden door met een riooldeksel de winkeldeuren te verbrijzelen.

Zes van de acht beklaagden tekenden present voor de Gentse correctionele rechter. Ze zitten al acht maanden in voorhechtenis, nadat ze op 7 juni 2017 opgepakt werden bij een huiszoeking in hun kraakpand in Merelbeke. Het pand langs de Hundelgemsesteenweg was volgens het parket de uitvalsbasis van de achtkoppige bende, die in het huis nog samenwoonden met heel wat vrouwen en kinderen.

Gsm’s en koper

Van maart 2017 tot juni 2017 pleegde de bende verschillende ramkraken in Gent, Deinze, Asse en Temse, een mislukte ramkraak in De Pinte en enkele diefstallen. “Het begon in de buurt van hun gekraakte woning, op het jaagpad in Merelbeke. Ze drongen mensen een intekenlijst op, en gingen aan de haal met de gsm’s van hun slachtoffers”, klonk het bij het openbaar ministerie. Bij een bedrijf op de Hundelgemsesteenweg, niet ver van hun uitvalsbasis, gingen ze aan de haal met ruim 7.000 euro aan elektriciteitskabels, waarvan ze het koper doorverkochten in Nederland. “Maar uiteindelijk werd de bende georganiseerder, en gingen ze ramkraken voorbereiden.”

Tankstations en telecomwinkels

Volgens openbaar aanklager Davy Van Den Bossche ging de bende eerst op verkenning, waarna ze toesloegen in tankstations en telecomwinkels. “Ze stalen sigaretten en smartphones, en richtten daarbij zeer veel schade aan”, klonk het. De bende werkte zich in de kijker door in de Proximuswinkels in Deinze en Sint-Denijs-Westrem de glazen deuren in te slaan met een riooldeksel. In Sint-Denijs-Westrem maakten de dieven zo 15.000 euro aan smartphones buit.

Van Den Bossche vroeg vier jaar cel voor vijf van de acht beklaagden. De andere drie riskeren straffen tussen de twee jaar en de acht maanden.

“We willen terug naar onze gezinnen in Roemenië”

Bij de advocaten van de Roemenen klonk zes keer een gelijkaardig verhaal. Hun cliënten kwamen naar ons land in de hoop hier een beter leven op te bouwen en werk te vinden, maar dat mislukte. Op enkele feiten na, werden de misdaden niet betwist door de verdediging. “Maar we vragen mildheid in uw straf, meneer de voorzitter. Onze cliënten zitten al acht maanden in de cel, de boodschap is aangekomen. Ze willen zo snel mogelijk terug naar hun gezinnen in Roemenië, want ze hebben hun kinderen al lang niet meer gezien.”

De rechter merkte fijntjes op dat de acht heren ook aan hun kinderen hadden kunnen denken vóór ze dergelijke brutale ramkraken en diefstallen pleegden. “Dan hadden ze hier nu niet gestaan”, zei de rechter, die op 14 maart zijn vonnis velt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees