Voormalig model (29) was een van de langst dienende adviseurs van de Amerikaanse president

Hope Hicks neemt ontslag: Donald Trump is nu ook zijn vierde communicatiedirecteur kwijt

Hope Hicks neemt ontslag: Donald Trump is nu ook zijn vierde communicatiedirecteur kwijt

Hope Hicks. Foto: AP

Hope Hicks heeft woensdagavond aangekondigd dat ze stopt als communicatiedirecteur van het Witte Huis. De 29-jarige Hicks was een van de langst dienende adviseurs van president Trump, die zo in iets meer dan een jaar tijd zijn

vierde ‘director of communications’ verliest.

LEES OOK. De vrouwen in het leven van Donald Trump: Ivanka is “zijn echte vrouw”, communicatiedirectrice is “zijn echte dochter”

Hope Hicks, een voormalig model, vervoegde in 2016 de presidentiële campagne van Donald Trump. Ze had op dat moment geen enkele ervaring in de politiek, maar was een van de weinige krachten die al snel de persoonlijkheid en de stijl van Trump onder de knieën kreeg. Af en toe slaagde ze er zelfs in om de president uit te dagen om zijn standpunten aan te passen.

Toen Anthony Scaramucci er in augustus van 2017 al na tien dagen de brui aan gaf, werd Hicks de directeur communicatie van het Witte Huis. Amper zeven maanden na zijn inauguratie was ze al de vierde die die functie uitoefende. En nu houdt ook zij het voor bekeken.

Volgens Hicks dacht ze al enkele maanden aan opstappen. Ze had bereikt wat ze wilde bereiken, zo vertelde ze aan collega’s. Ze wist alleen nog niet wanneer ze het zou doen. Door haar positie was ze een van de machtigste vrouwen in Washington en er zou nooit “een perfect moment” zijn om haar ontslag in te dienen. Tot nu dan.

“Ik heb soms moeten liegen”

Haar ontslag volgt een dag nadat ze ondervraagd werd door het House Intelligence Committee, de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. In de meer dan acht uur durende getuigenis verklaarde ze onder meer “dat ze door haar job soms gedwongen was om te liegen”. “Maar ik heb nooit gelogen over het onderzoek naar de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.”

Maar daar heeft haar ontslag niets mee te maken, klinkt het. De ex-communicatiedirecteur had een verhouding met een andere medewerker van Trump die recent moest opstappen, Rob Porter. Ze werkte mee aan Porters ontslag, die beschuldigd wordt van huiselijk geweld door zijn twee ex-vrouwen. Dat kwam haar op kritiek te staan.

Wat de toekomst nu zal brengen, wist ze nog niet. Ook de exacte datum van haar vertrek werd nog niet vastgelegd. “Vermoedelijk ergens in de komende weken”, luidde het. “Ik kan president Trump niet genoeg bedanken”, sloot ze af.

“Slimme vrouw, geweldig persoon”

Donald Trump heeft ondertussen al gereageerd op haar vertrek. “Hope is geweldig, ze heeft de voorbije jaren prachtig werk geleverd”, aldus de president. “Ze is een slimme vrouw, echt een geweldig persoon. Ik zal haar naast mijn zijde missen, maar toen ze naar mij kwam om te zeggen dat ze andere uitdagingen wilde najagen, snapte ik het volledig. Ik ben er zeker van dat we in de toekomst opnieuw zullen samenwerken.”

Trump noemde haar ooit zijn “andere dochter”. Haar carrière startte ze als model voor de modelijn van Trumps dochter Ivanka.

Corrigeer

NIEUWS