Oostende stelt Hugo Broos aan als sportief directeur: "Ik wou niet zomaar ergens beginnen"

KV Oostende heeft donderdag Hugo Broos aangesteld als nieuwe sportief directeur. De 65-jarige Broos wordt de opvolger van Luc Devroe, die normaal gezien de overstap maakt naar RSC Anderlecht. "Na mijn afscheid bij Kameroen, wachtte ik even af, omdat ik enkel in een project wou stappen waar ik me volledig in kan vinden", liet Hugo Broos optekenen bij zijn voorstelling. Uitgerekend vandaag nam Devroe ook ontslag als gedelegeerd bestuurder van KV Oostende, de weg naar Anderlecht ligt nu helemaal open.

"Na mijn vertrek bij Kameroen keek ik wat de kat uit de boom", opende Broos. "Ik wou niet zomaar ergens beginnen, maar het moest een project zijn waar ik me voor honderd procent in kan vinden. Dat project is er nu met KVO. Het is een ambitieuze club met een nieuwe voorzitter die zich volledig wil geven en een algemeen directeur (Patrick Orlans) die ik al jaren ken. Er staat al iets op poten in de Versluys Arena en daar kunnen we verder op bouwen. Het klopt dat ik nooit eerder actief was in deze functie, maar ik ben al lang genoeg actief in de voetbalwereld en heb ook mijn relaties. De komende weken zal ik vooral luisteren en observeren en daarna maken we een grondige analyse van de spelerskern. Alle contracten zullen tegen het licht worden gehouden en volgend seizoen starten we alvast met de ambitie om opnieuw mee te strijden voor play-off I."

Als sportief directeur zal Broos voor het eerst instaan voor de transfers, al deed hij die ten tijde van Moeskroen eigenlijk ook. En sowieso heeft hij met Johan Plancke, ook ­ex-makelaar, een goeie leermeester. Plancke komt over van 1B-club Roeselare, waar hij de voorbije jaren eigenlijk de hele boel runde: transfers, budgetten, licentie... Hij wordt vandaag normaal gezien voorgesteld als manager en zal vooral de rechterhand worden van algemeen directeur Patrick Orlans en kersvers voorzitter Peter Callant. 

Hugo Broos heeft een lange staat van dienst in de Belgische voetbalwereld. Na een spelerscarrière bij Anderlecht (1970-1983) en Club Brugge (1983-1988) volgde een succesvolle trainersloopbaan bij onder meer RWDM (1988-1991), Club Brugge (1991-1997), Moeskroen (1997-2002), Anderlecht (2002-2005), Racing Genk (2005-2008), Zulte Waregem (2010-2011) en het nationaal elftal van Kameroen (2016-2017).

Op zijn palmares staan als speler vier landstitels, vijf bekers, twee Europacups, een UEFA Cup en twee Europese Supercups. Als coach was Broos goed voor drie titels, twee bekers, vier uitverkiezingen als Trainer van het Jaar en als klapstuk de Africa Cup met Kameroen.

"Oostende had iemand als Broos nodig"

Algemeen directeur Patrick Orlans en voorzitter Peter Callant toonden zich bij de voorstelling van Hugo Broos als nieuwe sportief directeur van KV Oostende erg enthousiast. "Zijn palmares spreekt boekdelen", was Orlans duidelijk.

"Hugo Broos hoeft natuurlijk niet te worden voorgesteld", opende Patrick Orlans de voorstelling van Broos. "Zijn palmares spreekt boekdelen. Ik denk dat KVO nu vooral een figuur nodig heeft die én de nodige voetbalknowhow heeft én rust en ervaring uitstraalt. Dan kom je bijna vanzelf bij Hugo Broos terecht. Hij was niet enkel in eigen land succesvol, maar kent ook het voetbalwereldje in het buitenland en oogstte ook daar lof voor zijn manier van werken. Dat hij geen ervaring heeft als sportief manager is van geen tel. In zijn periode bij Moeskroen was hij als trainer ook al een soort technisch directeur en ook als bondscoach van Kameroen deed hij op organisatorisch vlak veel ervaring op. Er zijn weinig mensen die zó veel van voetbal kennen als Hugo. Bovendien zal hij op administratief vlak goed worden bijgestaan."

Peter Callant, sinds kort de nieuwe voorzitter van KVO, was het volmondig eens met zijn algemeen directeur en gaf tegelijkertijd nog een sneer naar de media, die de voorbije weken twijfels hadden bij de nieuwe constructie in de bestuurskamer van KVO met Callant als voorzitter. "Dit is een bewijs dat we volledig autonoom onze koers gaan varen. Her en der werd geschreven dat ik een 'stroman' zou zijn van de vorige voorzitter, maar niets is minder waar. Zelfs alle aandelen van Marc Coucke zullen verhandeld worden, daarover hebben we een sluitend akkoord. Over de exacte cijfers praten we niet, omdat dit interne keuken is. Maar de overdracht is perfect verlopen volgens de regels."

"Onze uittredende voorzitter deed een kapitaalsverhoging van 14,2 miljoen euro, waardoor deze club schuldenvrij is", vervolgde Callant. "Dat is cruciaal voor het licentiedossier en we hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de licentieommissie dit zal goedkeuren. Dat betekent dat we met een bijzonder positief verhaal kunnen beginnen. We gaan de club nog beter structureren, zowel bij de A-kern als bij de jeugd. In de toekomst is er geen plaats meer voor dure transfers zoals onze vorige voorzitter wél kon doen, maar dat is geen gebrek aan ambitie. Integendeel. We beschikken bovendien over een sterke jeugdlichting die we willen proberen te integreren. Bataille, D'Haese en Bushiri zijn drie eigen jeugdspelers die momenteel bij de U19 van de Rode Duivels spelen. We zullen met Hugo Broos de analyse van de kern maken en kijken hoe we hen een kans kunnen geven. Ons budget blijft alvast ongewijzigd en dat is nog steeds het zesde van België. We mikken volgend seizoen dus nog altijd op play-off I, al moeten we er ons wél van bewust zijn dat dit niet elk seizoen zal lukken."

 

Hugo Broos werd meteen voorgesteld aan de pers op een diner: "Dit heb ik altijd willen doen", herhaalde de voormalige succescoach. "Het wordt niet makkelijk om Devroe op te volgen mMaar ik ken het wereldje wel na al die jaren in het voetbal. 17 jaar profvoetballer en 30 jaar trainer..."

 

Beluister de Sjotcast

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.