Mode

Instagramaccount verzamelt honderden namen na #metoo

Foto: Matt Crossick/Empics Entertainment/Photo News

Na het schandaal met Harvey Weinstein en de oprichting van allerhande actiebewegingen in de nasleep ervan is er nu een Instagramaccount die alle namen van modeontwerpers en fotografen die modellen aangerand, misbruikt of seksueel geïntimideerd hebben, verzameld heeft. De lijst bevat honderden namen van zowel eerder obscure als wereldberoemde figuren uit de modewereld.

Ook de modewereld bleef niet gespaard nadat het schandaal rond Harvey Weinstein in alle hevigheid uitbarstte. Bekende fotografen zoals Patrick Demarchelier en Mario Testino, maar ook ontwerpers zoals Paul Marciano van Guess, werden massaal door modellen beschuldigd van seksueel wangedrag en bekende modellen gebruikten dan weer hun sociale media als platform om hun persoonlijke ervaringen met de wereld te delen.

Cara Delevingne, Kate Moss in het gezelschap van Mario Testino

Op dinsdag besliste de oprichter van de Instagramaccount @shitmodelmgmt vervolgens om een publieke lijst met namen uit de industrie die hun handen in het verleden niet thuis konden houden te publiceren. De lijst is volledig gebaseerd op de verhalen van modellen die zich tot de mysterieuze oprichter van de lijst wilden wenden en dient als hulpmiddel voor modellen om zich te informeren over personen waar ze al dan niet mee willen samenwerken.

Plan van aanpak

"Ik startte enkele maanden geleden met de lijst, toen modellen hun verhalen met mij begonnen te delen," vertelt de anonieme oprichter van @shitmodelmgmt die naar eigen zeggen ook als model werkt. "Ik vroeg mijn volgers om me een bericht te sturen met namen van fotografen die hen op ongepaste wijze behandeld hadden", schrijft hij of zij. "Mijn mailbox ontplofte letterlijk en figuurlijk. Ik ontving duizenden berichtjes."

De lijst bevat honderden namen, gaande van meer obscure figuren tot wereldberoemde personen. In de lijst wordt ook een onderscheid gemaakt tussen namen die slechts één keer gemeld werden of namen die meer dan drie keer aan bod kwamen. "Hoewel we vaak gewaarschuwd worden voor griezelige fotografen, hoeft jouw aanrander niet altijd een typische 'griezel' te zijn", benadrukt de oprichter van het Instagramaccount nog. "Het kan iemand zijn die je goed kent. Iemand die je vertrouwde. Het kan een jonge persoon zijn. Het kan zelfs een vrouw zijn. In de meeste gevallen is het in elk geval iemand die in de modewereld populair of beroemd is."

Een greep van bekende namen uit het lijstje:

  • Modefotograaf Mario Testino
  • Modefotograaf Bruce Weber
  • Paul Marciano, oprichter en CEO van Guess
  • Tom Ford, modeontwerper van modehuis Tom Ford
  • Modefotograaf Robert Voltaire
  • Jeremy Scott, modeontwerper bij Moschino
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees