Fit & Gezond

"Vertrouw gerust de hartslagmeter op je smartphone"

"Vertrouw gerust de hartslagmeter op je smartphone"

Foto: Shutterstock

De hartslagmeter op je smartphone is een betrouwbaar instrument. Dat heeft een onderzoek van Benjamin De Ridder van de Universiteit van Antwerpen uitgewezen. Volgens de onderzoeker is er geen significant verschil tussen de hartslagmeting uitgevoerd met een smartphone of een gevalideerde medische methode.

Benjamin De Ridder van de Universiteit van Antwerpen voerde een onderzoek naar de hartslagmeting via de smartphone uit en stelde vast dat die meting nagenoeg 100% betrouwbaar is. "Dat is het geval bij volwassenen in rust, zonder ritmestoornissen", benadrukt de onderzoeker. "Bij kinderen is de betrouwbaarheid net iets minder groot. De smartphone kan bijgevolg gebruikt worden voor een nauwkeurige hartslagmeting bij gezonde volwassenen, maar voor medische toepassingen en het gebruik bij kinderen is bijkomend onderzoek nodig om de accuraatheid te garanderen.”

Daarvoor hoeft de smartphone zelfs niet met een mobiele sensor verbonden te zijn, zo blijkt, de lichtbron van je smartphone kan in combinatie met de ingebouwde camera veranderingen in lichtabsorptie door het bloed detecteren. "Als het hart klopt, wordt er meer bloed door de slagaders gepompt en ook meer licht geabsorbeerd", verduidelijkt Benjamin De Ridder. "Tussen de hartslagen stroomt er minder bloed rond en is er minder absorptie. Op die manier kan de hartslag bepaald worden."

De onderzoeker kwam tot deze conclusie nadat hij veertien verschillende wetenschappelijke studies, die allemaal tussen 2009 en 2016 verschenen, onder de loep had genomen. Die onderzoeksresultaten illustreerden duidelijk dat er geen significant verschil tussen de hartslagmeting uitgevoerd met een smartphone en een gevalideerde medische methode te bespeuren viel.

Het onderzoek verscheen ondertussen ook al in het wetenschappelijke tijdschrift JMR Cardio. Onderzoeker Benjamin De Ridder voerde de studie uit tijdens zijn opleiding aan de Antwerpse universiteit, maar ondertussen is hij wel tewerkgesteld in het UZ Gent.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees