Sloophamer dreigt voor jarig zwembad

Het team van de Lokerse sportdienst houdt de voetjes op het droge. Foto: ies

Lokeren -

Het Durmebad bestaat vijftig jaar. Het is een van de oudste zwembaden uit de regio. Hoewel de “kuip” nog in perfecte staat is, maakt het stadsbestuur toch al plannen voor nieuwbouw. Maar het gouden jubileum wil men toch nog eens goed vieren.

“Voor mij is alles hier begonnen”, herinnert schepen van Sport Jerome Van Doorslaer (Open VLD) zich. “Het zwembad opende op 23 maart 1968. Ik zal die datum altijd onthouden, want het was mijn allereerste werkdag, hier als redder in dit zwembad. Trouwens, in de eerste weken was het zwembad enkel maar op weekdagen geopend en de toenmalige directeur had er tijdens een lang weekend niet beters op gevonden dan de elektriciteit uit te schakelen, waardoor uiteraard ook alle pompen stilvielen. Toen we op dinsdag weer wilden openen, was het water dan ook zo groen als gras. Door de algen. Na enkele dagen spoelen en ontsmetten, was het weer in orde. We hadden ons lesje dus snel geleerd. Ik heb hier een kleine twee jaar gewerkt voor ik andere wegen ben ingeslagen. Maar ik ben uiteraard wel altijd fanatiek zwemmer gebleven en zo is het zwembad altijd een rode draad in mijn leven gebleven.”

Vijftig jaar later worden er nu toch plannen gesmeed om een nieuw watercomplex te bouwen. “We zijn inderdaad de voorbereidende studies aan het bekijken. Er is echter nog niks beslist. Het is de bedoeling om in de nieuwe legislatuur een project te kunnen uitwerken dat dan binnen enkele jaren af moet zijn”, vult Inge De Braekeleer, directeur van het departement sport en vrije tijd, aan.

“We zijn dus ook volop ideeën aan het verzamelen. Ook kinderen die hier komen, sporen we aan om het zwembad van hun dromen uit te tekenen en ons te bezorgen.”

1.000 herinneringen

In de loop van het jaar wordt in het Durmebad ook een tentoonstelling georganiseerd waar Leen Heyvaert, curator van het stedelijk museum, hoopt om 1.000 herinneringen bij elkaar te sprokken over het Durmebad. “Verhalen, foto’s, zwemspulletjes, zwemkledij van vroeger,... Alles is welkom”, aldus Hey-vaert. Wie spullen wil uitlenen, kan contact opnemen via 09-345.44.58.

Op zondag 25 maart wordt de vijftigste verjaardag bijzonder herdacht met een hele reeks demonstraties. Alle zwemmers worden dan ook getrakteerd op een presentje.

INFO

Zie Facebookpagina sportdienst Lokeren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio