VIDEO. Ruiters op glad ijs: manege verandert (eventjes) in schaatsbaan

Torhout -

Wie nog snel van (veilige) winterpret wil genieten, kan sinds gisteren terecht in paardenmanege Stoeterij Deloof in Torhout. Daar werd een buitenpiste van 4.000 vierkante meter volledig onder water gezet, speciaal voor fanatieke schaatsers.

Ondanks de barre vrieskou blijft schaatsen op natuurijs zowat overal verboden in Vlaanderen. Maar in de paardenmanege Stoeterij Deloof in de Pottebezemstraat in Torhout hebben ze daar iets op gevonden. Een buitenpiste van 4.000 vierkante meter werd er volledig onder water gezet en sinds gisteren kan er naar hartenlust op geschaatst worden.

VIDEO. Ruiters op glad ijs: manege verandert (eventjes) in schaatsbaan
Foto: mvn

“Onder het zand van deze eb- en vloedpiste bevindt zich een rubberen mat om bevochtiging tijdens hete zomerdagen mogelijk te maken”, verduidelijkt Luc Deloof. “We beschikken hier over vier waterputten met een capaciteit van elk 20.000 liter en die komen dus ook bij strenge vorst van pas.”

De piste werd zaterdag volledig onder water gezet. “Het resultaat: een ijslaag van vijf centimeter dik”, gaat Deloof verder. “Het ijs komt tot tegen de bodem, waardoor je er onmogelijk door kan zakken. Vorig jaar hebben we dat ook al eens geprobeerd, maar toen gooide een vroege dooi roet in het eten.”

Schaatsen ontlenen

Maar dit jaar is het dus wel gelukt. “Bij mijn weten zijn we de enige in West-Vlaanderen met zo’n piste. En als het donker wordt, kunnen we de piste verlichten. Wel spijtig dat ze vanaf zaterdag al van dooi spreken. Al het smeltwater vloeit terug in de waterputten, wat het systeem zeer ecologisch maakt.”

Wie zich op de piste wil wagen, moet vijf euro betalen. In die prijs zit ook een drankje inbegrepen. En als je zelf geen schaatsen hebt, kan je er ter plaatse lenen. “We werken daarvoor samen met de Torhoutse schaats- en skeelerclub Katjarisu en de stedelijke sportdienst”, zegt Deloof.

De tienjarige Yona Vancouillie uit Torhout was er gisteren als de kippen bij om de ijsbaan uit te testen. “Ik ben meteen na school naar hier gekomen”, lacht Yona. “Ik heb vroeger nog indoor geschaatst, maar in de openlucht is het toch veel leuker.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio