Nieuwe beschuldigingen tegen Team Sky: testosteronpleisters

Nieuwe beschuldigingen tegen Team Sky: testosteronpleisters

De onthullingen over testosteronpleisters zijn een nieuwe klap voor Team Sky en manager Dave Brailsford Foto: EPA

Team Sky en bij uitbreiding het British Cycling zijn nog maar eens in opspraak gekomen. Na het verdacht pakketje van Bradley Wiggins en het puffertje van Chris Froome krijgt het imago van Team Sky een nieuwe deuk door een bestelling testosteronpleisters, dat beweert de Britse krant Daily Mail.

Het nieuwe schandaal dat door de Daily Mail breed wordt uitgesmeerd draait om testosteronpleisters die zeven jaar geleden werden afgeleverd aan het National Cycling Centre in Manchester, het hoofdkwartier van Team Sky en de nationale ploeg. Dat nieuws kwam vorig jaar al naar buiten maar toen klonk het dat dit een vergissing was van de leverancier, iets wat gestaafd werd met een mail, waarna de zaak werd gesloten...

Onderzoek van de General Medical Council naar de voormalige ploegdokter Richard Freeman zou volgens de Britse krant nu echter hebben uitgewezen dat die testosteronpleisters wel degelijk werden besteld maar dat achteraf werd gevraagd aan de medische leverancier in Oldham om een mail te sturen waarin stond dat de levering een vergissing was, enkel om zich in te dekken...

“Marginal gains”

Als blijkt dat er effectief testosteronpleisters werden besteld, is dat niets minder dan een heus dopingschandaal voor Team Sky.

Testosteron is een verboden product maar moeilijk op te sporen wanneer het in kleine dosissen wordt toegediend. De ploeg maakte naar eigen zeggen het verschil met “marginal gains” of kleine details die het verschil kunnen maken tussen winst en verlies. In die zoektocht zou het daarbij de grenzen van het toelaatbare hebben overschreden.

Eerder was er in 2011 al ophef over een pakketje gericht aan toenmalig kopman Bradley Wiggins. Volgens Sky zat daar fluimucil (een slijmoplosser) in maar dit wordt in twijfel getrokken.

Ondertussen is de zaak-Froome bij Sky ook nog niet opgelost. De viervoudig Tourwinnaar liet vorig jaar in de Vuelta een te hoge dosis salbutamol in zijn urine optekenen. In afwachting van het onderzoek mag Froome wel meedoen aan wedstrijden.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.