Yoga in de klas? Pannenkoeken bakken? Alles kan en mag hier

Kylian (rechts vooraan) leerde van zijn papa Tony voederhuisjes maken. Foto: evr

Wevelgem -

28 ouders en grootouders namen vrijdag de taak van leerkracht over in GBS Wevelgem. De kinderen van de peuterklas tot vierde leerjaar deden onder andere aan yoga, maakten choco en muziek ter gelegenheid van Klasses ‘Magdag’.

“Ik gaf mijn werk op om te kunnen zorgen voor mijn zeven kleinkinderen, maar 23 kleuters, dat is nog eens andere koek. Echt waar, heel veel respect voor wat leraars hier elke dag presteren”, zegt ­Marijke Dejaeghere (58). Vrijdag stond de creatieve oma de hele dag voor de klas in de gemeentelijke basisschool afdeling Kweekstraat in Wevelgem. 27 andere ouders en grootouders namen ook enkele lesuren de taak van leerkracht over.

Dit in het teken van Magdag – een dag waar niks moet en alles mag, een dag waarbij leerkrachten eens mogen experimenteren – van tijdschrift Klasse. “Daarin werd onder andere opgeroepen om eens van klas te wisselen of aan co-teaching te doen, maar dat deden we allemaal al eens”, glimlacht leerkracht Annelies Vandendriessche.

Yoga in de klas? Pannenkoeken bakken? Alles kan en mag hier
Eveline Messiaen bracht een echte poes mee naar de klas. Foto: evr

Niet origineel genoeg, dus. Dan maar een oproep lanceren om ouders en grootouders eens les te laten geven. Het enthousiasme was gigantisch, het aanbod rijkelijk én creatief. Een uurtje yoga, een echte kat in klas, dodehoekongevallen vermijden, wetenschappelijke experimenten uitvoeren, choco maken of pannenkoeken bakken, of zelf muziek spelen met buizen, de kinderen beleefden een onvergetelijke dag.

Voor Kylian Vandamme (9) was het extra speciaal, want zijn papa Tony leerde zijn klas voederhuisjes voor vogels maken. “Timmerman of leerkracht? Hij doet het alle twee bijna perfect”, glimlacht de jongen. En als hij moet kiezen. “Dan verkies ik mijn papa boven de leerkracht. Hij kent me dan ook het best, al zou hij me nog altijd straf durven geven.”

Leuk voor de kinderen, maar ook voor de interim-voor-één-dag-leerkrachten. Al zullen ze ’s avonds blij geweest zijn als ze met de voetjes omhoog in de zetel konden ploffen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio