Geen straf voor Club Brugge: racismeklachten onontvankelijk verklaard

Geen straf voor Club Brugge: racismeklachten onontvankelijk verklaard

Foto: BELGA

Er volgt geen sanctie voor Club Brugge na de racistische uitlatingen van enkele fans in de wedstrijden tegen Charleroi – richting Francis N’Ganga – en Standard – richting Paul-José Mpoku. Het bondsparket had een fikse geldboete en zelfs een voorwaardelijke sluiting van deel van het stadion geëist, maar daarin gaat de disciplinaire commissie niet in mee. Meer zelfs, de disciplinaire commissie oordeelde dat de hele zaak onontvankelijk verklaard moest worden.

Brugs advocaat Walter Van Steenbrugge kaartte in de zaak met betrekking tot N’Ganga al aan dat er een procedurefout geslopen was in de oproepingsbrief – Club werd niet op de hoogte gebracht wat hen exact ten laste werd gelegd – en vond dat hij dus niet ten gronde kon pleiten, iets wat voor hem reden was om de klacht onontvankelijk te verklaren. Argumentatie waar de disciplinaire commissie dus is in meegegaan.

Dat een belangrijk agendapunt als racismebestrijding juridisch makkelijk van tafel geveegd kan worden is een pijnlijke vaststelling voor de KBVB en haar rechtspraak. Club Brugge van haar kant neemt akte van de beslissing en benadrukt verder te zullen doorgaan met de identificatie en vervolging van de individuen die verantwoordelijk waren voor de racistische uitlatingen.

Niet alleen Club Brugge, maar ook KV Kortrijk, Moeskroen, Antwerp en Sporting Lokeren ontsnappen door de nalatigheid van het Bondsparket aan een sanctie voor supportersongeregeldheden. Dat heeft de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vrijdag beslist.

De dagvaarding van het Bondsparket voldeed niet aan de vormvereisten zoals het bondsreglement die voorschrijft. De oproepingsbrief werd wel gestuurd, maar niet ondertekend door de procureur. Club Brugge ontsnapte om dezelfde reden aan een straf voor racistische spreekkoren aan het adres van Paul-José Mpoku (Standard) en Francis Nganga (Charleroi).
Lokeren verscheen voor de commissie voor anti-Waalse gezangen in de thuismatch tegen Standard (3 februari). Supporters gooiden ook projectielen richting een assistent-ref. De Waaslanders riskeerden 2.000 euro boete.

Kortrijk en Moeskroen riskeerden een straf voor incidenten in hun onderlinge derby van 23 januari. Antwerp ontsnapt dan weer aan een sanctie voor spreekkoren in Charleroi (28 januari). .
 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.