Nokere Koerse voorgesteld: zeven WorldTeams, meer kasseien

Nokere Koerse voorgesteld: zeven WorldTeams, meer kasseien

Foto: pdv

Kruishoutem -

De 73e editie van de Danilith-Nokere Koerse mag in Deinze met BMC, Quick-Step Floors, Lotto Soudal, Team Sky, Katusha-Alpecin, Team Sunweb en BORA-Hansgrohe zeven WorldTeams ontvangen. In totaal zullen 23 ploegen strijden voor de eindzege bovenop Nokereberg

“Ik ben alvast zeer tevreden over ons deelnemersveld. Vergeet niet dat de teams alsmaar minder op drie of zelfs twee fronten gaan rijden. Zeker omdat het aantal renners binnen de ploegen drastisch minderde. Daarom ook is het niet simpel WorldTeams te overtuigen om deel te nemen. Onder meer LottoNL-Jumbo, jarenlang trouw aanwezig op de Danilith-Nokere Koerse, gaf te kennen niet te kunnen starten bij ons wegens een veel te druk programma en planning. Maar ik klaag zeker niet. Er zijn organisatoren die het met heel wat minder moeten doen dan zeven WorldTeams”, stelt Rony Desloovere.

“Tot op heden staat Nacer Bouhanni, onze laatste winnaar, nog niet op de voorlopige deelnemerslijst. De WorldTeams komen met een mix van jongeren en meer ervaren renners”, vervolgt Desloovere. “Wij blijven investeren in de jeugd. Bekijk onze deelnemerslijsten van vorige edities maar eens. De grote namen van nu waren ooit wel eens als jong rennertje present op Danilith-Nokere Koerse. Vandaar ook dat we onze junioreskoers, van zaterdag 10 maart, opwaardeerden tot een heuse interclub.”

“Met Kris Boeckmans en Thierry Dupont op de voorlopige deelnemerslijst hebben we de winnaar van respectievelijk 2015 en 2016 staan. En ook onder meer de Brit Adam Blythe, Phil Bauhaus, Rémi Cavagna, Moreno Hofland, Baptiste Planckaert, Kristoffer Halvorsen, Wout van Aert en Bryan Coquard worden aangekondigd”, geeft Rony Desloovere mee.

Nieuw parcours met meer kasseizones

De Danilith-Nokere Koerse is aan zijn 73e editie toe. Het parcours tussen startplaats Deinze en Nokere werd voor dit jaar helemaal hertekend. Ondanks een kleine inkrimping qua wedstrijdkilometers worden er meer kasseizones ingelast. Het moet de wedstrijd nog wat meer kruiden

De start- en aankomstplaats blijven behouden zoals de afgelopen jaren. Het startsein wordt voor de vierde opeenvolgende keer gegeven vanop de Markt van Deinze, de finishlijn ligt nog steeds getrokken bovenop Nokereberg. Vorig jaar werd er na het startsein één grote lus van iets meer dan 80 kilometer getrokken alvorens aan de plaatselijke omlopen op en rond Nokereberg te beginnen

“Dat is op woensdag 14 maart helemaal anders”, begint koersdirecteur Rony Desloovere. “Met het nieuwe parcours willen wij onze koers nog wat meer pigment en spankracht geven. Dit evenwel zonder onze ziel te verkopen. Nokereberg is immers dé scherprechter van onze wedstrijd en zal dat altijd blijven. Aankomen op een heuvel met kasseien is iets heel speciaal in het wielrennen en dat maakt onze koers meteen ook zo uniek”, vindt Rony Desloovere.

Door het nieuwe parcours werd het aantal kilometers wat teruggeschroefd maar werd alles wat pittiger. “Na de start in Deinze vatten we een lus van 76 kilometer, met passages op Nokereberg en de Tiegemberg, aan. Daarna volgen vier plaatselijke ronden van elk 14 kilometer. We rijden dan naar de Driekavenstraat in Waregem om zo terug richting Kruishoutem te draaien met de kasseien van de Herlegemstraat en de beklimming van de Stokstraat als hindernissen. Eens op Nokereberg snijden we twee ronden van 29 kilometer aan met daarin een pak kasseiwegen zoals die van Huisedorp, de Huisepontweg en Wannegemdorp. De komende editie is 191,1 kilometer lang en dat is wel tien kilometer minder dan de laatste editie. De wedstrijd is evenwel nog meer gebald, attractiever en zal meer spektakel bieden voor de kijkers. Toch houden wij de veiligheid van de renners en volgers hoog in ons vaandel”, verduidelijkt Rony De Sloovere.

Danilith-Nokere Koerse zoekt bewust de Vlaamse Ardennen niet op, al is die mogelijkheid er wel. “We mijden de traditionele hellingen in de Vlaamse Ardennen. Door de toevoeging van enkele pittige kasseizones geven we de mogelijkheid aan de renners om uitvalpogingen op te zetten in volle finale”, vult ondervoorzitter Robrecht Bothuyne aan.

“We mogen ons parcours dan wel hertekend hebben, de fans die postvatten op Nokereberg hebben de mogelijkheid om de renners zeven keer te zien. Bovendien zal er aan de aankomstzone opnieuw een reuzenscherm geïnstalleerd worden zodat men niets hoeft te missen van de 73e Danilith-Nokere Koerse”, stelt Robrecht Bothuyne. Vorig jaar werd Danilith-Nokere Koerse gewonnen door de Fransman Nacer Bouhanni. Hij haalde het in de sprint van de Britse kampioen Adam Blythe en Joeri Stallaert.

De deelnemende ploegen:

.WorldTeams: BMC (VSt), Quick-Step Floors (Bel), Lotto Soudal (Bel), Team Sky (GBr), BORA-Hansgrohe (Dui), Team Sunweb (Dui), Katusha-Alpecin (Zwi)

. Professioneel continentale ploegen: Wanty-Groupe Gobert (Bel), WB-Aquatprotect-Veranclassic (Bel), Veranda’s Willems-Crelan (Bel), Sport Vlaanderen-Baloise (Bel), Aqua Blue Sport (Ier), Delko-Marseille Provence (Fra), CCC (Pol), Direct Energie (Fra), Roompot-Nederlandse Loterij (Ned), Vital Concept (Fra), Cofidis (Fra), Israel CA (Isr), Hagens Berman-Axeon (VSt), UnitedHealthcare (VSt)

. Continentale teams: Cibel-Cebon (Bel), Tarteletto-Isorex-SH (Bel)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.