Gezocht: vrijwilligers en boterhammen met choco voor winteropvang daklozen

Daklozen en vrijwilligers samen rond de tafel. “Een warme maaltijd en een gezellige babbel, meer is er niet nodig.” Foto: pvw

Vilvoorde -

Met de koudegolf van de afgelopen dagen, is het druk in de winteropvang. Daardoor is er een dringend tekort aan vrijwilligers die zich willen inzetten voor de winteropvang van daklozen in Vilvoorde. Nog tot 31 maart kunnen daklozen in Vilvoorde terecht in de Harensesteenweg 109 om beschutting te zoeken tegen de vrieskou.

De vrijwilligers voor de winteropvang draaien overuren. De maand februari is een van de koudste uit de geschiedenis en ook maart startte met temperaturen ver onder het vriespunt. Dat zorgt dagelijks voor een volle winteropvang, en omdat er nog tot de laatste dagen van het voorjaar vorst kan optreden, is het OCMW op zoek naar extra vrijwilligers om de werking draaiende te houden.

Boterhammen met choco

“Met de subsidies die de stad Vilvoorde van de overheid ontvangt, werden al twee tijdelijke krachten op halftijdse basis aangenomen”, zegt OCMW-voorzitter Jan Anciaux. Maar er zijn meer helpende handen nodig. “We zijn op zoek naar steun in alle vorm”, zegt Johan Gielen, een van de vrijwilligers. “Enerzijds betreft dat ontbijtwaren als boter, melk, koffie, choco, confituur, suiker, brood of water. Maar we zijn ook op zoek naar kant- en klare maaltijden. Misschien zijn er wel enkele restauranthouders die wat spaghetti of vol-au-vent kunnen brengen.”

Anciaux vult aan: “Mensen kunnen dat binnenbrengen op het administratief centrum van het OCMW tussen 9 en 12 uur. Anderzijds zijn we ook op zoek naar vrijwilligers die mee de avond-, ochtend- en/of nachtpermanentie willen verzekeren. De winteropvang zal enkel geopend worden op het moment dat het vriest en de twee opeenvolgende nachten erna. Als vrijwilliger breng je een deel van de avond/ochtend samen met de gebruikers door en/of blijf je slapen. Voor de nachtshift worden steeds twee mensen voorzien, waarvan één professional.”

De avondshift loopt van 20 tot 22 uur, de nachtshift van 22 tot 6 uur en ochtendshift van 6 tot 8 uur. Elke ochtend en elke avond zal er ook een maatschappelijk werker van het OCMW aanwezig zijn ter ondersteuning. Zij zullen het aanspreekpunt zijn bij problemen en nemen de coördinatie van de winteropvang op zich. De vrijwilligers moeten vooral een luisterend oor bieden en helpen bij het aanbieden van maaltijden.”

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de sociale dienst van het OCMW Vilvoorde op het nummer 02 257 98 25. De winteropvang is open bij vriesweer tussen 20 uur 08 uur.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio