Slippartijen, blauwe plekken en breuken: spoeddiensten worden overstelpt

Slippartijen, blauwe plekken en breuken: spoeddiensten worden overstelpt

In de vijver van de burgemeester van Tielt-Winge belandde een auto. Foto: fg

Leuven / Tielt-Winge / Overijse -

Het vriesweer en de gladheid hebben vrijdagnamiddag voor bomvolle spoeddiensten gezorgd. Honderden mensen gingen tegen de grond, en daar liepen enkelen ook serieuze verwondingen bij op.

“Het was immens druk op onze spoeddienst”, zegt Hilde Quintens, medisch coördinator spoeddienst in het Heilig Hartziekenhuis in Leuven. “Iedereen kwam tegelijk, vanaf ongeveer 13 uur. Drie uur lang kwam de ene na de andere gevallen persoon binnen, met kleine tot zeer zware letsels. Veel mensen vielen op hun hoofd en liepen daarbij hoofdletsels op. Maar er waren ook massa's breuken.”

Voor het Heilig Hartziekenhuis was de plotse gladheid enorm zwaar. Eerder deze week was er nog een opnamestop in het ziekenhuis door de griepepidemie. “Vrijdagochtend was het eindelijk wat kalmer in ons ziekenhuis. We hadden de toevloed aan zieken onder controle en er waren weer wat bedden vrij. En dan volgt er zo'n dag. Onze operatiezalen draaien momenteel op volle toeren en het is dus opnieuw alle hens aan dek”, aldus Quintens. In AZ Diest was het vrijdag niet drukker dan normaal, maar UZ Gasthuisberg en AZ Tienen moesten net als Heilig Hart een enorme toevloed aan gevallen patiënten verzorgen. “Vooral aan de pols en bovenarm”, klonk het bij hoofdarts Luc Belmans in Tienen.

Op de baan bleef het gelukkig wél behoorlijk veilig. “Het was redelijk rustig op de baan en er zijn uiteindelijk weinig ongevallen gebeurd”, zegt Sebastien Verbeke van politiezone Overijse. De politiediensten hadden het overal wel heel druk, maar het ging vooral om kleine ongevalletjes met blikschade. In Pellenberg gebeurde er wel een aanrijding tussen een bus en een wagen. De bus slipte daarna nog bijna tegen een tweede wagen, en kwam dwars op de weg te staan. Slachtoffers vielen er niet.

In vijver van burgemeester

Door het gladde wegdek slipte een wagen van de firma ISS, bestuurd door een dame uit Waanrode, op de Halensebaan in Sint-Joris-Winge en belandde in de rietpoel voor de woning van burgemeester Rudi Beeken. Vooraleer in de put te duiken, ramde de wagen ook nog een afsluiting en een metalen hek van de buurman. Er vielen geen gewonden bij het ongeval. Het spectaculairste ongeval was op de E411 in Jezus-Eik. Daar botsten tien wagens op elkaar, waarbij er een ook op zijn dak belandde. Maar de schade viel mee, en er was slechts een lichtgewonde.

Waterlekken

Op de Geldenaaksebaan in Heverlee kwamen een vrachtwagen en personenwagen in aanrijding met mekaar. Ook daar vielen geen gewonden. Wel kwamen er in Leuven heel veel fietsers ten val die naar het ziekenhuis moesten. Vooral de Grote Markt en het Ladeuzeplein bleken spekglad. In Leuven ontstonden ook nog drie waterlekken door het vriesweer in de Maria-Theresiastraat, de Dekenstraat en de Andreas Vesaliusstraat. De weg veranderde daardoor in een enorme ijspiste. De Watergroep kwam ter plaatse om de lekken te dichten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio