Moedige De Ketele grijpt naast podiumplaats in puntenkoers, Kopecky komt tekort op WK baanwielrennen

Moedige De Ketele grijpt naast podiumplaats in puntenkoers, Kopecky komt tekort op WK baanwielrennen

Foto: Marc Van Hecke

De Australiër Cameron Meyer was andermaal een maat te groot voor de rest in de puntenkoers. De Nederlander Jan-Willem Van Schip, die de slotspurt met dubbele punten won, eindigde tweede voor de Brit Mark Stewart. Kenny De Ketele, die zich weerde als een duivel in een wijwatervat, eindigde vijfde.

De Spanjaard Teruel Roviria, die de eerste twee spurten won, was de eerste aanvaller. De Griek Volikakis, de Nederlander Van Schip, de Wit-Rus en de Brit Stewart versierden snel een winstronde in de puntenkoers. Kenny De Ketele schoot een eerste cartouche af na 40 van de 160 ronden. Reactie bleef niet uit en dus verstopte Ketelke zich nog even in de buik van het peloton. Wat later gooide De Ketele een tweede bom, de Australische topfavoriet Meyer anticipeerde en liet De Ketele achter. Half koers voerde Meyer, die rondewinst pakte, de stand aan voor Van Schip en Volikakis. De Ketele volgde in de elfde positie. Met de Nieuw-Zeelander Gough en de Oostenrijker Graf versierde een moedige De Ketele op 60 ronden van het einde rondewinst. De Ketele rukte op naar de vijfde plaats. Op 30 ronden waagde De Ketele alles of niets met de Brit Stewart. Op 20 ronden van het einde versierde De Ketele een tweede winstronde. Het betekende dat De Ketele, Cheung en Stewart even de leiding deelden vooraleer Meyer orde op zaken zette.

Met nog twee spurten te gaan, bleef het spannend voor de medailles. Met enkel nog de slotspurt, met dubbele punten, voor de boeg zakte naar rang vier. Op twee ronden van het einde versnelde De Ketele, maar hij was niet opgewassen tegen de snelle hazen.

"Motor opgeblazen"

De Ketele legde zich sportief neer bij de nederlaag tegen een alweer beresterke Meyer. "Van in het begin van de puntenkoers had ik heel goede benen", vertelde een getekende De Ketele in de Omnisporthal. "Er reden er snel rond en dus moest ik reageren. Te lang reed ik alleen en daar blies ik mijn motor op. Toen ik van Meyer moest lossen, leek het wat lullig, maar ik voelde dat ik even op adem moest komen. Dat ik daarna nog twee ronden kon pakken, met veel overschot, toont aan dat de conditie top is. Verliezen van Meyer is geen oneer. De voorbije twee jaar stond ik op het op podium, nu net niet. In de slotspurt miste ik de snelheid om de snelle hazen te kloppen. Onderschat die Van Schip niet. Nogmaals heb ik bewezen dat ik bij de wereldtop behoor. Deze prestatie versterkt mijn vertrouwen naar de ploegkoers van zondag toe. Moreno De Pauw liet de scratch schieten om uitgerust aan de ploegkoers te kunnen beginnen. De Australiërs Meyer-Scotson zijn topfavoriet. We hopen dat ze fel bestookt worden en wij kunnen profiteren."

De Ketele kwam nog eens terug op zijn verzetkeuze in de ploegenachtervolging. "Ik ben fier op "mijn jongens" dat ze het aandurfden om één tand groter te rijden. Het mislukte, maar ik blijf er van overtuigd dat we met deze kern nog ver kunnen geraken. Ik blijf in hen geloven en zal hen ook maximaal ondersteunen", kroop Ketelke even in de huid van de bondscoach.

Wild wereldkampioene omnium, Kopecky zevende

De Nederlandse Kirsten Wild grossiert in gouden medailles. Na het goud van de scratch voegde de Nederlandse baankoningin er het goud van het omnium aan toe. De Deense Amalie Dideriksen won zilver, de Nieuw-Zeelandse Rushlee Buchanan verrassend brons voor de Italiaanse Balsamo en de Amerikaanse Valente.  

Lotte Kopecky begon als zesde aan het afsluitende nummer van het omnium, de puntenkoers over 80 ronden of 20km. Een vijftal ritste vroeg in de wedstrijd weg en daarop reageerde Kopecky met de Francaise Laurie Berthon, maar ze konden de kloof niet overbruggen met de koplopers. Het vijftal, geen bedreiging voor koploper Wild, pakte een ronde en de 20 punten. Wild reageerde op een uitval van de Italiaanse Balsamo. De Deense Dideriksen en de Duitse Stock probeerden een winstronde te versieren en ze slaagden in hun opzet. Dideriksen rukte op naar de tweede plaats. In een alles-of-niets poging probeerde Kopecky nog een gooi te doen naar de medailles. Kopecky won de slotspurt met dubbele punten, maar het leverde haar weinig op.

"Met de Francaise Berthon geraakte ik weg, maar die reed niet echt mee. Zevende, minder goed dan vorig jaar toen ik zesde eindigde. Finaal mag ik blij zijn dat ik hier was na de val in Rumst. Ik ga nu alles even evalueren, maar het kan dat ik het voorjaar op de weg laat schieten."

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.