Dit zegt Wout van Aert zelf over zijn toekomst op de weg na podiumplaats in heroïsche Strade Bianche

Dit zegt Wout van Aert zelf over zijn toekomst op de weg na podiumplaats in heroïsche Strade Bianche

Foto: Photo News

Imponeren was het wat Wout van Aert deed in de Strade Bianche. Slechts een maand na zijn triomf op het wereldkampioenschap veldrijden in Valkenburg reed hij in Toscane tussen de absolute wereldtop naar een derde plek. Compleet leeg was de 23-jarige debutant, maar Van Aert heeft eens te meer laten zien tot wat hij nu al in staat is op de weg. “Natuurlijk smaakt dit naar meer.”

Johan Museeuw was na de Strade Bianche zeker van zijn stuk: Wout van Aert moet het veldrijden laten voor wat het is en vol voor een wegcarrière gaan. “Dit is nog iets anders dan veldrijden. Hier is meer respect en uitstraling”, zegt Van Aert. “Maar ik wil na mijn derde plaats hier niet te hoog van de toren blazen en te grote ambities op de weg hebben. Eerst presteren. Ik spreek liever met de pedalen. Vandaag is dat mooi gelukt. Het is aan mij om te zien hoe ik de toekomst wil aanpakken. Natuurlijk smaakt dit naar meer. Dat is heel logisch. Het zou raar zijn als ik nu zou zeggen ‘Ik wil terug crossen’. Maar het is ook een heel specifieke wedstrijd natuurlijk.”

Toch behoorde Van Aert ook in de Omloop bij de beste renners in de koers. Na nog een knalprestatie in Toscane heeft hij nog meer stof tot nadenken over een overstap naar de weg. “Ik denk al veel na, hoor”, lachte hij. “Maar ja, dit is een luxe-probleem. Ach er zijn veel ergere dingen. Als je nergens kan volgen, is het veel moeilijker om een beslissing te nemen. Luxe-probleem is altijd makkelijker op te lossen.”

“Volledig kapot”

Van Aert ging wel helemaal tot het uiterste in een loodzware Strade Bianche. “Toen Tiesj Bardet en mij op vijftien kilometer van het einde achterliet, was ik helemaal aan het leeglopen. Ik heb iets te weinig omvang kunnen trainen om zo’n inspanning aan te kunnen. Als ik kan terugkomen met meer en langere training, kan ik ook in de laatste kilometers verder geraken, maar nu was het te hoog gegrepen om dat nog te volbrengen.”

De Kempenaar zat zelfs zo steendood dat spierkrampen in de steile straten van Siena hem letterlijk velden. “Ik wist dat ik nog zo veel kon verliezen op deze finish. Mijn grote schrik was dat ik nog van het podium zou vallen. Ik denk dat ik ook meteen geschiedenis schrijf door de laatste helling te voet op te gaan… (lacht). De laatste vijf meter schoot ik in kramp en moest ik te voet naar boven. Ik was volledig kapot. Zelden heb ik zo afgezien. Ik ben al lang blij dat ik de finish heb gehaald.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.