Deze honden hebben levens gered in oorlogsgebied, maar nu blijkt dat ze nadien werden mishandeld door het leger

Deze honden hebben levens gered in oorlogsgebied, maar nu blijkt dat ze nadien werden mishandeld door het leger

Archiefbeeld. Foto: Reuters

Jarenlang hielpen ze soldaten mee om duizenden levens te redden in de oorlog in Afghanistan, maar nu blijkt dat het ergste nog moest komen voor de honden uit het Amerikaanse leger. Verschillende dieren zijn immers nadien verwaarloosd en mishandeld. Dat blijkt uit een recent rapport van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Van 2011 tot 2014 hebben verschillende honden hun leven geriskeerd om het Amerikaanse leger te helpen in de oorlog tegen Afghanistan. Talloze dieren werden ingezet als zogenaamde TEDDs. Dat staat voor Tactical Explosive Detection Dog, wat wil zeggen dat de honden op zoek gingen naar explosieven. Op die manier konden ontmijningsdiensten verschillende bommen op tijd onschadelijk maken, voordat er mensenlevens zouden sneuvelen.

Geen waardig pensioen

Maar daar kregen de dieren bij thuiskomst blijkbaar geen lof voor, integendeel. Volgens het rapport van het Pentagon zouden er heel wat honden nadien zonder pardon in een asiel van het leger gestoken zijn. Meerdere dieren zouden daar zwaar verwaarloosd zijn. Meestal moesten ze daar tot wel 11 maanden blijven.

De honden die wel bij een gezin terechtkwamen, waren niet per se beter af. De families werden immers niet gescreend of geïnformeerd over deze dieren. Maar het is niet simpel om met de TEDDs om te gaan. Door hun speciale training zijn dat immers geen speelse vrolijke honden. Het zijn doorwinterde werkers, die bij sommige situaties geleerd hebben om aan te vallen. Aangezien de soldaten geen tijd en energie “verspilden” om de dieren die training af te leren, bleven het vaak asociale honden.

Voor twee Belgische herders liep het eind 2017 al op een verschrikkelijke manier af; Kevin en Dazz kregen een spuitje. Niet omdat ze ongeneeslijk ziek waren, maar omdat ze op pensioen moesten en geen thuis meer vonden. “Ze zijn te gevaarlijk om gerehabiliteerd te worden”, zo reageerde de leidinggevende van het Defence Animal Centre destijds. Hun redenering zou gebaseerd zijn op een incident met een andere gepensioneerde hond, die iemand beet in zijn nieuwe thuis.

Baasjes woedend

De beslissing om de dieren in asielcentra te steken of een spuitje te geven, was een bevel van het Amerikaanse leger, niet van de baasjes van de dieren. Toen enkele soldaten hoorden hoe het met hun honden ging, dienden ze meteen een klacht in en eisten ze een intern onderzoek. Daaruit bleek dat het leger de richtlijnen over adoptie en herplaatsing van de dieren meermaals genegeerd heeft.

Heel wat militairen zochten hun trouwe viervoeters dan ook terug op, om hen uit de klauwen van de asielcentra te redden. Zij vragen nu aandacht voor de situatie. “Want als zij onze levens redden, dan mogen wij toch op zijn minst iets voor hen terug doen”, klinkt het.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees