Adil El Arbi over moeilijke jeugd: “Geld maakt niet gelukkig? Ik kan zeggen: geen geld maakt zeer ongelukkig”

Adil El Arbi over moeilijke jeugd: “Geld maakt niet gelukkig? Ik kan zeggen: geen geld maakt zeer ongelukkig”

Foto: Hollandse Hoogte / Mario Nap Fotografie

Adil El Arbi heeft in het Radio 2-programma ‘De rotonde’ een boekje opengedaan over zijn jeugd, die niet altijd gemakkelijk was. “Deurwaarders die passeerden, dat was standaard. Ik dacht dat dat bij iedereen zo was.”

Adil El Arbi over moeilijke jeugd: “Geld maakt niet gelukkig? Ik kan zeggen: geen geld maakt zeer ongelukkig”
Foto: frederik beyens

De 29-jarige Adil groeide in Antwerpen op als kind van twee marktkramers. Hoe zijn jeugd was? “Het kon beter”, zegt hij voorzichtig in ‘De rotonde’. Als de enige zoon in het gezin voelde hij veel druk, bovendien maakten zijn ouders constant ruzie en was er altijd een probleem met geld, zo bericht VRT NWS.

“Ik was de laatste die nog geboren kon worden”, aldus de regisseur. “Mijn moeder was veertien jaar ouder dan mijn vader. All eyes waren dus gericht op mij. Dat was de norm, ik kende niets anders.” Toch leek zijn jeugd aanvankelijk vrij onbezorgd. “Toen ik klein was, leek alles goed. Elke keer dat ik speelgoed vroeg, kreeg ik dat ook”, klinkt het.

Geen geld maakt ongelukkig

Maar zijn ouders hadden eigenlijk helemaal geen geld en dat leidde tot veel problemen. “Pas later besefte ik: er waren schulden. Deurwaarders die passeerden, dat was standaard. Ik dacht dat dat bij iedereen zo was. Ze zeggen dat geld niet gelukkig maakt, maar ik kan u zeggen: geen geld maakt u zeer ongelukkig.”

Bovendien hadden Adils ouders veel ruzie, wat uiteindelijk tot een scheiding leidde. “Het heeft heel lang aangesleept, dus na een tijd wil je liever dat ze uit elkaar gaan dan dat ze de hele tijd ruziemaken, jaar na jaar.” De zorgen werden er niet minder om. “Mijn moeder was ziek, kon niet meer werken. Mijn vader probeerde te werken, maar werd tijdens de crisis ontslagen. Iedereen was fucking arm - los van de schulden die er zijn.”

Oorlog op school en thuis

Wie dacht dat school voor de jonge Adil mogelijk een plek was waar hij even kon ontspannen, heeft het mis. “Je zit op het middelbaar, je hebt puisten, meisjes willen niet met je praten, iedereen haat elkaar op school, dus iedereen voelt zich slecht. Eigenlijk is het constant oorlog: op school én thuis.”

Hij sluit af met een wijze raad: “Maak het beste van de tijd die je nog hebt. Je weet niet of je nog 100 jaar leeft, of morgen niet meer.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees