Gevluchte bestuurder die dode passagier achterliet was geen onbekende

Koksijde / Oostduinkerke -

Een voorbijganger trof zaterdagochtend een auto aan in een gracht langs de E40 met een overleden passagier. De bestuurder werd pas uren later opgepakt in het Franse Duinkerke. Hij werd in totaal al 13 keer veroordeeld.

Brandweerman en ambulancier Mike Lucidarme deed zaterdag rond 7.30 uur bij toeval een lugubere ontdekking langs de E40 in Oostduinkerke. Hij trof een man aan in een gecrashte wagen met Franse nummerplaat. De auto was van de weg geraakt en in de gracht beland. “Er zat één persoon in de wagen, op de passagierszetel”, aldus Lucidarme, die meteen het noodnummer belde.

De hulpdiensten kwamen meteen ter plaatse, maar er kon geen hulp meer baten. De 20-jarige Fransman was overleden. Van de bestuurder was urenlang geen enkel spoor, maar in de omgeving werden wel bloedsporen gevonden. Er werd een zoekactie op poten gezet: politie en brandweer keken onder het wrak, stapten de velden en wegen in de omgeving af en duikers van de brandweer zochten in de gracht in het water en onder het ijs. Dat leverde echter geen resultaat op.

Uitlevering

“Op basis van de kentekenplaat en het rijbewijs, dat we in de wagen vonden, vroegen we de Franse politie om het adres in Duinkerke te controleren”, aldus procureur Filiep Jodts.

“De bestuurder, een 24-jarige Fransman, was daar aanwezig en werd gearresteerd. Wij vragen nu de uitlevering. Hij zal zich moeten verantwoorden voor vluchtmisdrijf met een dodelijk slachtoffer en schuldig verzuim. Waarom de man vluchtte, is nog niet duidelijk. Hij werd in totaal al 13 keer veroordeeld, onder meer voor diefstal en vluchtmisdrijf, wat niet min is voor iemand van 24. In 2013 werd hij in ons land veroordeeld voor een diefstal in De Panne. Het is weinig waarschijnlijk dat hij op eigen kracht meer dan 20 kilometer kon overbruggen van de plaats van het ongeval naar de plaats van zijn arrestatie. De man was lichtgewond.”

Ook de relatie tussen de twee Fransen is nog niet duidelijk. “Het slachtoffer was onmiddellijk overleden door ernstige verwondingen aan zijn hoofd. Het ongeluk gebeurde rond 3.15 uur. De auto reed richting Frankrijk op het linker rijvak. Door een bruusk manoeuvre naar rechts belandde de wagen in de gracht en begon te tollen door de hoge snelheid.”

De oorzaak wordt nog onderzocht.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio