Dylan Teuns plots kopman van BMC in Parijs-Nice: “Deze kans met beide handen grijpen”

Dylan Teuns plots kopman van BMC in Parijs-Nice: “Deze kans met beide handen grijpen”

Foto: AFP

Dylan Teuns is vanaf vandaag de nieuwe kopman van BMC. Na de finish in Meudon namen ploegleiders Fabio Baldato en Klaas Lodewyck hem apart. “Het heeft natuurlijk allemaal met het uitvallen van Tejay van Garderen te maken en het tijdverlies van Simon Gerrans, maar bon, ik probeer er het beste van te maken.”

Gerrans kreeg dik anderhalve minuut aan de broek gesmeerd. Teuns eindigde netjes achtste en tweede Belg, maar meer zat er niet in. “Ik had het u vanmorgen al verteld. Die Côte de Meudon was lastig – ik moet er geen doekjes om winden – maar het was net niet steil genoeg voor mij. Ik mocht niet op kop zitten voor de laatste driehonderd meter want het was redelijk tegenwind. Deed ik dat, dan was ik sowieso een vogel voor de kat. Het was geen pure sprint, maar een spurt voor snelle mannen met klimmersbenen. Zoals Arnaud Démare. Ik had wel al in de Ronde van de Algarve gezien dat hij goed bergop rijdt. Hij zal klaar zijn voor Milaan-Sanremo. Zijn overwinning verrast me niet. Leg de finish op dat steil stukje zo’n kilometer eerder, dan stijgen mijn kansen.”

Geen durf

“Ik durfde ook niet gaan. Gewoon omdat ik wist dat je anders een vogel voor de kat was. Zie die kerel van AG2R-La Mondiale, Alexis Vuillermoz, die het wel deed. Hij parkeerde volledig. Deze morgen tijdens de meeting nog hadden ze gezegd: ‘zeer belangrijk punt, wind op de kop.’ Ik zat daarbovenop nog in tweede positie om de laatste lange rechte lijn van 800 meter op te draaien. Dat was echt niet ideaal. Ik werd ook nog volledig verrast door het moment waarop de sprint toch begon. Ik ben al niet super explosief op zo’n afzwakkende aankomsten. Dan heb ik honderd meter nodig om in mijn ritme te komen. Dan kan je niet meer dan aanklampen. Dan doe je niet meer mee om te winnen.”

Geen druk

De derde van de Waalse Pijl 2017 keek met vertrouwen naar de nieuwe rol die hij gisteravond van BMC toevertrouwd kreeg. “Het is nog anders dan in de Ronde van Polen waar ik vooraf wist dat ik leider was. Toen was het eerder in de schaduw dat ik die kans kreeg, want alle aandacht was naar de Tour de France gegaan. Kijk, ik heb in de tijdrit van de Ronde van de Algarve (22ste, nvdr.) ‘moral’ opgedaan voor de opdracht van woensdag. Die tijdrit was ongeveer even lang, het was ook een lastige en geen biljartvlak parcours. Na Saint-Etienne weet ik hoe zwaar ik weeg in dit deelnemersveld. En dan is er zaterdag de koninginnenrit naar Valdeblore. Het is uitkijken hoe ver ik raak in een klim van vijftien kilometer lang. Ik ga mezelf niet met te veel druk opzadelen. Ik bekijk het anders: dit is een kans die me door de miserie van Tejay van Garderen in de schoot wordt geworpen. Ik ga er wel alles aan doen. Ik probeer deze kans met beide handen te grijpen”, aldus de net 26-jarige Teuns die vorig jaar drie rittenkoersen op rij won.

Het beste van Enkel voor abonnees