Frances McDormand wint Oscar voor “Beste Actrice”

De beste speech op de Oscars: “Alle vrouwen inde zaal, sta samen met mij recht!"

Frances McDormand won vannacht een Oscar voor haar prachtrol in de film ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, en brak met een opmerkelijke speech de grootste lans van de avond voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen in Hollywood.

LEES OOK. “De beste acteur die nooit won” haalt zijn gram: “Mama, zet het water op. Ik breng Oscar mee!”

McDormand begon haar toespraak al grappend: “Ik ben aan het hyperventileren.” Maar op haar gezicht verscheen al snel haar typische uitgestreken gezicht: ”Als ik val, raap me op. Want ik heb wat te zeggen.” Een duidelijk signaal dat meteen op luid applaus uit de zaal kon rekenen.

De beste speech op de Oscars: “Alle vrouwen inde zaal, sta samen met mij recht!
Frances McDormand Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Daarna zette McDormand (60) de tweede Oscar uit haar carrière (ze won in 1997 al eens voor haar rol in ‘Fargo’) neer, en maande de andere vrouwen in de zaal aan om recht te staan: “Zouden alle vrouwelijke genomineerden in elke categorie in deze zaal samen met mij willen rechtstaan? Meryl (Streep, nvdr.)… Als jij begint, zal de rest volgen. De actrices! De filmmakers! De producers! De regisseurs! De schrijvers! De cameravrouwen! De componisten! De songschrijvers! De designers!"

LEES OOK. De leukste momenten op de Oscars: een jetski van Helen Mirren, crashende filmsterren en “mama” Meryl Streep

Na enig getwijfel volgden de vrouwen in de zaal ook de oproep van McDormand: “Kijk rond, iedereen! Wij hebben allemaal verhalen die we willen vertellen, projecten die we gefinancierd willen zien. Spreek ons er niet vanavond op de feestjes over aan. Nodig ons over een paar dagen uit in jullie bureau - of kom naar dat van ons als dat beter uitkomt - en dan zullen we je er alles over vertellen.”

Waarna de zegevierende actrice haar speech afsloot met een hint aan haar collega’s: “Twee woorden, dames en heren: inclusion rider!” Dat is een clausule in het contract van acteurs die bepaalt dat een minimaal percentage van alle mensen die meewerken aan een film vrouwen en mensen van diverse achtergrond moet zijn.

De beste speech op de Oscars: “Alle vrouwen inde zaal, sta samen met mij recht!
McDormand (rechts) met acteerlegende Meryl Streep Foto: REUTERS
De beste speech op de Oscars: “Alle vrouwen inde zaal, sta samen met mij recht!
De vrouwen in de zaal reageerden uitgelaten op de woorden van McDormand Foto: REUTERS
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees