Opa verkracht negenjarige kleindochter: kinderen zwegen omdat hij anders ‘in den bak’ moest

Oosterzele -

Een grootvader (67) uit Oosterzele is gisteren veroordeeld tot negen jaar opsluiting voor de verkrachting van zijn negenjarig kleinkind en de aanranding van drie andere kleinkinderen. De jongste was amper zes jaar oud op het moment van de feiten.

De gruwelijke feiten speelden zich af tussen 2010 en 2016 en kwamen aan het licht toen een van de slachtoffers haar geheim vertelde aan een schoolvriendin. Het misbruik vond plaats in de woning van de grootvader en in een leegstaand huis ernaast. De jonge kinderen zwegen zo lang omdat hun opa zei dat “hij anders in den bak zou vliegen”.

Drie van hen spendeerden zoveel tijd bij hun grootouders omdat hun moeder kanker had en hulp nodig had bij de opvoeding. Daar kon de grootvader genadeloos toeslaan.

Nadat de feiten bekend geraakten, volgde er een huiszoeking. Daarbij vond de politie in de slaapkamer niet alleen enkele wapens en munitie, maar ook een stimulerend middel en het onderbroek van een kind. Tijdens een verhoor na zijn arrestatie ontkende de grootvader eerst alles, maar al snel gaf hij toe dat hij de kinderen kuste en betastte. Uit de videoverhoren van de kleinkinderen bleek dat er zeker bij een kleinkind veel meer is gebeurd.

Slachtofferrol

De grootvader, die een IQ van 83 heeft, werd gisteren veroordeeld tot een effectieve celstraf van negen jaar. “De feiten getuigen van een perfide ingesteldheid. Hij maakte misbruik van het vertrouwen van zijn kleindochters om zijn seksuele lusten bot te vieren. Zeker bij een van hen maakte hij er een gewoonte van zich aan haar te vergrijpen zodra zijn echtgenote weg was of er geen erg in had”, zeggen de drie rechters in hun vonnis.

De rechtbank stelt vast dat de grootvader, die gisteren niet opdaagde in de rechtbank, zich tot op heden in een slachtofferrol wentelt. “In zijn verstoorde kijk op de feiten heeft hij het voornamelijk over het feit dat hij de meisjes toch onderdak en eten heeft gegeven”, staat in het vonnis. “Zijn halsstarrige weigering om verantwoordelijkheid te nemen is een niet te onderschatten hindernis in het verwerkingsproces van de meisjes op latere leeftijd.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio