Zo leren Truiense kinderen zich te verdedigen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Zo leren Truiense kinderen zich te verdedigen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag Video: Belga

Sint-Truiden -

Het stadsbestuur van Sint-Truiden en vzw In-Z organiseren samen een aantal zelfverdedigingscursussen in de Truiense basisscholen. In de cursussen, die kaderen in het project Brede School, leren de kinderen zich wapenen tegen seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt schepen van Flankerend Onderwijs Hilde Vautmans (Open Vld) maandag.

De zelfverdedigingscursussen kaderen in het project Brede School, dat in negen Truiense basisscholen loopt en ijvert voor een kwaliteitsvolle naschoolse vrijetijdsbeleving. Het stadsbestuur van Sint-Truiden en vzw IN-Z zorgt al voor weerbaarheidstrainingen tijdens de schooluren, maar ook na de schooluren kunnen de kinderen ondertussen een cursus Self-Defence volgen.

“#MeToo heeft aangetoond hoe belangrijk het is om kinderen weerbaar te maken. Mensen die weerbaarheid missen, dragen daar vaak levenslang de gevolgen van. Waarom het dan niet gewoon onze kinderen aanleren? Ik wil kinderen spelenderwijs afweertechnieken meegeven”, zegt schepen van Flankerend Onderwijs Hilde Vautmans (Open VLD).

De kinderen maken in samenwerking met Erich Demaret van zelfverdedigingsorganisatie SDC op een speelse manier kennis met Penchak Silat, een Indonesische vorm van kungfu. De verbeelding van de kinderen wordt aangesproken door middel van referenties naar de animatiefilm ‘Kung Fu Panda’, zoals bewegingen van een cobra, aap en tijger. “We willen vooral de motoriek van de kinderen verbeteren. We leren hoe de kinderen zich moeten verdedigen en daarnaast willen we ook hun zelfzekerheid, weerbaarheid en assertiviteit verhogen”, aldus Demaret.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees