Agenten mogen geen vakantie nemen tussen 9 juli en 13 juli

Agenten mogen geen vakantie nemen tussen 9 juli en 13 juli

De tweede week van juli wordt uitzonderlijk druk voor de politie Foto: Belga

Politiemensen die vakantie plannen in juli houden er nu al het best rekening mee dat tussen 9 en 13 juli vakantieaanvragen zullen worden geweigerd. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft daarover een omzendbrief gestuurd naar alle politiechefs. Er is niet alleen een NAVO-top waar veel politie voor nodig is, maar ook het WK-voetbal, de 11 juli-vieringen en het muziekfestival van Dour.

Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke maatregelen, zegt minister Jambon die verantwoordelijk is voor de openbare veiligheid. En dus stuurt hij nu al een omzendbrief naar de commissaris-generaal van de federale politie en naar alle korpschefs van de lokale politie in ons land dat ze van 9 tot 13 juli vakantieaanvragen moeten weigeren wegens... ‘uitzonderlijke dienstnoodwendigheden’. Het is uitzonderlijk dat de minister zo’n beslissing neemt.

Op 11 en 12 juli 2018 vindt in Brussel een NAVO-top plaats. En die datum kan voor onze politiediensten niet slechter vallen. Niet alleen omdat de bijeenkomst midden in de zomervakantie valt, maar ook gelijktijdig met het muziekfestival van Dour (vorig jaar bijna 250.000 bezoekers in totaal), de vieringen naar aanleiding van de Vlaamse feestdag en het WK voetbal. Op 11 juli, de eerste dag van de NAVO-top, wordt de tweede halve finale gespeeld en die zal op tal van plaatsen in ons land op groot scherm te zien zijn.

Vooral voor de NAVO-top zal er veel politie op de been zijn om alles in goede banen te leiden. Er komen heel wat toppolitici en ons land mag in geen geval gezichtsverlies lijden wat veiligheid betreft.

Omzendbrief

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon ziet zich dan ook genoodzaakt om uitzonderlijke maatregelen te nemen. De commissaris-generaal van de federale politie wordt gevraagd om te garanderen dat de noodzakelijke capaciteit aan manschappen beschikbaar is in die periode om de goede gang van zaken te verzekeren. Daarom zullen tussen 9 en 13 juli vakantieaanvragen moeten worden geweigerd.

Maar ook voor de lokale politie heeft de top in Brussel grote gevolgen. Boven de gewone politie-inzet, die reguliere werking in de zones moet garanderen, zal de lokale politie ook manschappen moeten leveren voor andere opdrachten buiten hun eigen zone. Ook hier wordt aan de korpschefs in de omzendbrief gevraagd om zo nodig het jaarlijks vakantieverlof in die periode te weigeren.

“Als het NAVO-top is, moet er volk voorzien worden. Daar is niets aan te doen. Dat is een taak van de politie. Maar het valt zeer slecht. Het is zomervakantie en bovendien zijn er nog een heleboel andere evenementen. Het is niet zo dat niemand vakantie kan nemen door de top, maar 25 procent van de effectieven moet wel inzetbaar zijn. Het capaciteitsprobleem waar we al zo lang mee worstelen bij de politie en dat we al zo vaak hebben aangeklaagd, uit zich op zulke momenten meer dan ooit”, zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees