Franse homejackers hadden geld nodig voor kerstcadeaus

Zwevegem -

Twee Fransen die op 21 december 2017 inbraken in Zwevegem, riskeren drie jaar cel. Ze bewerkten de eigenaar van de woning met pepperspray.

Even sigaretten en brandstof kopen over de grens, dachten A. K. en G. M. toen ze op 21 december 2017 ons land binnenreden. Dat was het plan, maar dan schoot het hen te binnen dat het vier dagen later Kerstmis was. Tijd dus om cadeautjes uit te delen aan de kroost - K. heeft twee kinderen en de 37-jarig M. heeft een kleinkind van drie jaar. Klein probleem: de twee hadden geen geld.

Daarom besloten ze langs te gaan bij L.P. in de Salembierstraat in Zwevegem. Ze parkeerden hun Citroën iets verderop en stampten de deur van de woning in. K. inspecteerde de gelijkvloerse verdieping , M. kamde de bovenverdieping uit. Op dat moment kwam de eigenaar van de woning net binnen. In paniek greep K. de bus pepperspray en spoot de man in de ogen. Hij probeerde zich nog te verweren en riep luidkeels om hulp. Daarna gingen beiden, met een laptop en juwelen in hun handen, aan de haal met de Toyota van het slachtoffer. Ze parkeerden die in een doodlopende straat om dan weer met hun eigen wagen te vertrekken. Domweg passeerden ze daarbij weer bij de plaats van het misdrijf. Na een korte achtervolging konden de twee inbrekers ingerekend worden. In hun wagen trof de politie naast de buit ook mutsen, handschoenen en inbrekersmateriaal aan.

“Geen oprechte spijt”

De eerste beklaagde heeft al een fiks strafblad in zijn thuisland, waar hij al eens vijftien maanden in de cel zat. Beiden riskeren nu drie jaar cel. “De beklaagden tonen spijt, maar dat is vooral omdat ze gepakt werden”, klonk het kordaat bij het Openbaar Ministerie. Hun advocaten vroegen een straf met uitstel. De mannen kennen hun straf op 19 maart.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio