Actiecomité eist compensatie: “Windmolens doen de waarde van ons huis dalen”

Actiecomité eist compensatie: “Windmolens doen de waarde van ons huis dalen”

Er was al vaker protest tegen de windmolens. Foto: if

Hoegaarden / Tienen / Boutersem / Bierbeek -

Het actiecomité ‘Geen Windmolens E40’, dat 163 sympathisanten heeft op sociale media, eist een financiële compensatie van aannemers Storm en Elicio als ze windmolens plaatsen. Uit een studie van de KU Leuven blijkt namelijk dat de eigendomswaarde van omwonenden tot 3,5 procent kan dalen.

Uit een studie van KU Leuven in samenwerking met ERA blijkt dat wie een huis wil verkopen in de omgeving van een windturbine, daar waarschijnlijk tot 3,5 procent minder voor zal krijgen dan een vergelijkbaar huis zonder windmolenpark in de buurt. “Natuurlijk is dat geen argument om anti-windmolens te zijn,” zegt onderzoeker aan het Department of Economics van de KU Leuven Sven Damen, “maar het zou wel fair zijn om omwonenden te vergoeden.”

“In praktijk kan de waardevermindering zelfs sterker zijn”, vervolgt Damen. “Pas op een afstand van 3 km veroorzaakt een windmolenpark geen significante daling voor de omliggende woningprijzen.”

1,2 miljoen

Actievoerder Hans Roekaerts van actiecomité ‘Geen windturbines E40’ ziet de plannen voor het windmolenpark aan de E40 liever geen realiteit worden en wil dan ook een financiële compensatie. “Als we dit vertalen naar het ingepland windpark langs de E40, waarbij sommige turbines tot 500 meter van huizen zouden komen, betekent dit een serieus verlies aan kapitaal voor veel eigenaars van woningen gelegen in de zone Hoegaarden - Tienen - Boutersem - Bierbeek. De berekening voor de gemeente Hoegaarden alleen – op basis van het gekend inplantingsplan – brengt het geschatte waarschijnlijke verlies reeds op 1,2 miljoen euro voor de omwonenden”, zegt Roekaerts. “We hopen dat de overheid samen met de projectontwikkelaars deze waardevermindering snel zullen inzien.”

Aangepaste plannen

Aannemers Storm en Elicio hebben inmiddels hun oorspronkelijke plannen aangepast, op vraag van de buurtbewoners. Zo zijn er al 11 van de 30 windturbines uit de plannen geschrapt. De aannemers merken wel op dat die schrapping niet definitief is. “De aanpassingen hebben allemaal betrekking op de opmerkingen die Storm en Elicio ontvingen vanwege de omwonenden en hun vertegenwoordigers, en de lokale besturen”, melden de aannemers. “Het milieueffectenrapport voor het windpark kan mogelijk aanleiding geven tot bijkomende wijzigingen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio