17 mensen laten vrijwillig dodelijke parasitaire worm injecteren om ziekte uit te roeien

17 mensen laten vrijwillig dodelijke parasitaire worm injecteren om ziekte uit te roeien

themabeeld parasieten Foto: ss

Een groep van 17 mensen is er vrijwillige mee akkoord gegaan geïnjecteerd te worden met mogelijk dodelijke parasitaire wormen. Dat allemaal in functie van een onderzoek naar de ziekte Schistosomiasis, om de ziekte uiteindelijk volledig te kunnen uitroeien.

De schistosoma mansoni-parasieten veroorzaken een ziekte die kan leiden tot schade aan de organen of zelfs tot de dood. De parasiet kan ook eitjes leggen in het lichaam van de mens. Hoewel de parasiet dus gevaarlijk is, lieten 17 vrijwilligers in het kader van een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Leiden (LUMC) toch 20 van die parasitaire wormen in hun lichaam inplanten.

Met die studie hoopt het Universitair Medisch Centrum van Leiden verdere stappen te kunnen zetten in de ontwikkeling van een vaccin tegen de ziekte, die ook chronische pijnen kan veroorzaken en ook lever, blaas en nieren kan aantasten. Door dit experiment toe te passen, hoopt men dat er sneller een vaccin kan gevonden worden dan wanneer gewoon veldonderzoek wordt toegepast.

Van zodra de wormen in het lichaam van de vrijwilligers zijn genesteld, zullen de 17 mannen en vrouwen 12 weken gelang gemonitord worden. Elke week zal er bloed afgenomen worden van de 17 vrijwilligers, onder andere om te zien of de wormen nog leven.

Niet onbelangrijk: enkel mannelijke wormen werden ingeplant, omdat die niet in staat zijn om eitjes te leggen. Na de 12 weken zullen de vrijwilligers een medicijn krijgen toegediend waarmee alle resterende wormen zullen worden gedood.

Risico’s?

Critici vrezen echter dat er te veel risico’s verbonden zijn aan het onderzoek. Ze vragen zich af hoe effectief het medicijn is om alle wormen na de studie daadwerkelijk allemaal weg te spoelen. “Ik zou me niet aanmelden voor deze studie”, zei Daniel Colley aan het wetenschappelijk tijdschrift Science. Hij is een expert in Schistosomiasis aan de Universiteit van Georgia. “En als ik een dochter of zoon zou hebben die zich zou willen aanmelden, zou ik het hen afraden.”

Toch werd het experiment goedgekeurd door de Nederlandse wetenschappelijke ethische commissie. Meta Roestenberg, hoofd van het onderzoek, benadrukt dat het risico op ziektes tijdens de studie ‘extreem laag’ zijn.

200.000 doden

Schistosomiasis is ook wel bekend als “slakkenkoorts” en komt vooral voor in delen van Afrika, Zuid-Amerika en Azië, maar er bestaat momenteel geen vaccin voor. Jaarlijks sterven er zo’n 200.000 mensen aan. De parasitaire platwormen leven in zoet water en kunnen groeien in slakkenhuisjes. Ze kunnen mensen infecteren door binnen te dringen door de huid en zo in het bloed terecht te komen en zich daarna te nestelen in organen zoals nieren en de lever. De wormen kunnen voor jaren overleven in het menselijke lichaam. Vaak wordt de ziekte pas ontdekt nadat er al blijvende schade is aan de organen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S