CD&V-Kamerlid Veli Yüksel sluit “tweedehands” F-16’s niet uit

CD&V-Kamerlid Veli Yüksel sluit “tweedehands” F-16’s niet uit

CD&V-Kamerlid Veli Yüksel. Foto: belga

Brussel -

Vervang de huidige F-16’s door F-16’s met minder kilometers op de teller. Die piste schuift Kamerlid Veli Yüksel (CD&V) naar voren voor mocht de regering-Michel vinden dat de huidige toestellen die in de running zijn, niet aan de verwachtingen beantwoorden. “Het zou tijd en ruimte bieden om over deze investering de beste beslissing te nemen”, vindt Yüksel.

De vervanging van de verouderde F-16’s is één van de werven die de regering nog moet afronden. De regering heeft 3,6 miljard voorzien voor 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Vanaf 2023 verdwijnen de F-16’s uit roulatie.

Twee kandidaten stapten in de officiële procedure die de regering opstartte: de F-35 van Lockheed Martin en de Eurofighter van Airbus. Voor beide toestellen liep halfweg februari een ‘best and final offer binnen’. Maar buiten de procedure om proberen de Fransen hun Rafale in de running te houden.

Voor Kamerlid Yüksel is het duidelijk dat ons land moet investeren in een capaciteit jachtvliegtuigen. Hij wijst onder meer naar hun rol in de strijd tegen Islamitische Staat (ISIS). “In Irak en Syrië hebben we ISIS op de knieën kunnen krijgen door middel van militair optreden met luchtbombardementen”, zegt de CD&V’er. “We gaan die capaciteit nodig hebben, onder andere om ons luchtruim te verdedigen en om de NAVO-verplichtingen na te komen”.

Over welk toestel het moet gaan, daarover spreekt Yüksel zich niet uit. Hij oppert wel een opvallende piste voor het geval de lopende voorstellen niet zouden beantwoorden aan de verwachtingen. Zo suggereert hij dat ons land tweedehands F-16’s zou aanschaffen met bijvoorbeeld duizend vlieguren op de teller. Op die manier zou de regering zich tijd en ruimte kopen om over de dure beslissing knopen door te hakken.

Corrigeer

MEER NIEUWS