Advocaat Frédéric Thiebaut

“Ik rijd zonder ploegmaat met Hardy op mijn bagagedrager en met platte band”

“Ik rijd zonder ploegmaat met Hardy op mijn bagagedrager en met platte band”

Foto: Photo News

Tongeren -

Volgens Renaud Hardy’s advocaat Frédéric Thiebaut is er bij zijn cliënt nog altijd sprake van een geestesstoornis. In het Tongerse assisenhof lichtte hij een hele rist voorvallen toe.

“Ik rijd zonder ploegmaat met Hardy op mijn bagagedrager en met platte band”
Foto: Theo Derkinderen

“Er is een impulscontrolestoornis bij Hardy. Kijk maar naar de fotografie, de bootjes, de racewagentjes, de hyperseksualiteit. Hardy had ervoor psychopate kenmerken, maar dat was onder controle. Pas na 2010 wordt het een stoornis en groeit die agressie. Ervoor waren er kosten aan. Na 2010 werd het een ‘perte totale’. Ik ga niet betwisten dat hij een seriemoordenaar is of dat hij een seksuele sadist is. Die geestesstoornis heeft hij nu nog. Kijk naar zijn gedrag in de gevangenis”, zei Thiebaut.

Plastic zak op hoofd

“De incidenten zijn bijna niet bij te houden. De verbale agressie. Emmer met urine onder zijn bed. Scheldpartijen, nachtlawaai. Seksueel getinte commentaar op vrouwelijke cipiers. Rondlopen met plastic zak op het hoofd. Een zeer doordringende onaangename geur in zijn cel die doet kokhalzen. De brieven die hij stuurt. Seksvideo’s die hij aan medegedetineerden vraagt. De ene tuchtsanctie na de andere”, aldus de advocaat.

LEES OOK: Openbaar aanklager keihard voor Renaud Hardy: “Linda was 2,5 uur overgeleverd aan zijn seksueel sadisme”.

Volgens hem is de impulscontrolestoornis bij Hardy niet onder controle. “Een psychopaat weet hoe hij zich moet gedragen in de gevangenis. Hier op de zitting kan hij zich amper inhouden. Is dit het gedrag van een psychopaat zonder impulscontrolestoornis? Een echte rationele psychopaat zou zich anders gedragen. Die komt hier niet binnen met een grapje over ‘Hasselt Hilton’. Zijn totaal misplaatste grapjes op dit proces. Is dit het gedrag van een psychopaat? Dat zijn allemaal impulsen, die hij tot op de dag vandaag niet kan controleren. Hij lijdt nu nog aan een geestesstoornis”, verduidelijkte Thiebaut.

Geen medelijden

Thiebaut begon zijn pleidooi met te zeggen dat Hardy niet op zijn medelijden moest rekenen. Hij noemde Hardy een cliënt die niet te regisseren valt. Tijdens deze woorden werd Hardy emotioneel en stak hij zijn hoofd weg tussen zijn handen. “Maar ik heb mijn taak als verdediging aanvaard en zal ze uitvoeren. Ik draag deze toga met trots en ik vind dat ik deze job moet doen. Ik heb een weinig sympathieke positie. Ik rijd in een peloton zonder ploegmaat met mijnheer Hardy op mijn bagagedrager en met een platte band. Ik ga hier tijdens mijn pleidooi maar een item behandelen, de internering”, aldus Thiebaut.

Corrigeer

NIEUWS