Dancefestivals in juli? Dan stijgt het aantal pv’s voor drugsfeiten

Dancefestivals in juli? Dan stijgt het aantal pv’s voor drugsfeiten

Tijdens de laatste editie van Hype-O-Dream werden drugshonden ingezet om bezoekers aan de ingang te controleren. Foto: kvo

Zwevegem / Waregem -

2017 werden in de politiezone Mira 243 mensen gepakt met drugs. Een pak meer dan de 144 in 2016 en de 122 het jaar daarvoor. Opvallend: vooral in de festivalmaanden worden massaal pv's uitgeschreven.

De vele controles op drugs op en rond de elektronische muziekfestivals Voltage in Zwevegem en Hype-O-Dream in Waregem zorgen voor een stijging van het aantal betrapten op druggebruik in de regio. In 2017 werden in de politiezone Mira 99 pv's rond drugs meer uitgeschreven dan in het jaar daarvoor. In Waregem waren het er 124 in plaats van 92 in 2016, in Zwevegem steeg het aantal pv's van 19 in 2016 naar 80 in 2017.

Opvallend: het meest aantal pv's, 126, werd uitgeschreven in de maand juli: de maand waarin de elektronische muziekfestivals in de regio plaats vinden. “De stijging van de cijfers heeft inderdaad te maken met Hype-O-Dream en het festival in Zwevegem (Voltage n.v.d.r.) in diezelfde maand juli”, zegt Jean-Pierre Coudenys, korpschef van de politiezone Mira. “Dat soort festivals zijn niet alleen onderhevig aan drugs, we hebben ook én vooral meer gecontroleerd. We zetten 80 man in en enkele drugshonden in. Aan de ingang werd iedereen gecontroleerd en waren er fouilles. Ter vergelijking: bij de eerste edities van Hype-O-Dream zo'n vijf jaar geleden zetten we maar een vierde in van het aantal agenten dat we nu inzetten voor drugs.”

Politiedorp

Dat er zoveel mensen gevat worden met drugs, betekent niet dat er meer drugs wordt meegenomen naar de festivals. “Er zijn gewoon meer controles en een intensievere samenwerking met de politie”, zegt Stijn Meert, medeorganisator Hype-O-Dream. “De hogere cijfers zijn effectief een gevolg van het toegenomen aantal controles”, zegt ook Coudenys.

Meer controles

Tijdens de laatste editie werd voor het eerst een volledig politiedorp ingericht. Aan de ingang van het festival werd iedereen gecontroleerd, niet enkel naar aanleiding van eventuele aanslagen, maar ook in het kader van drugspreventie. Dat resulteert in veel hogere cijfers: in juli 2016 werden er in de hele Mira-regio maar 5 pv's rond drugs uitgeschreven.

De komende jaren wil Hype-O-Dream nog verder gaan in haar drugspreventie. “We willen een drugsvrij evenement zijn. Dat is ook leuker voor onze festivalbezoekers. Bovendien kan je als organisatie het risico op een drugsdode of andere drugsproblemen niet nemen. De komende jaren wordt het aantal controles en de soorten acties nog verhoogd. De pakkans is nu al groter, maar wordt elke editie groter”, zegt Meert.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees