De Croo ziet thuis stemmen niet zitten

De Croo ziet thuis stemmen niet zitten

Foto: ISOPIX

Brussel -

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) is geen voorstander van thuis stemmen, zoals in Estland al jaren gebeurt. “Ik denk dat een stemming ergens op een centrale plaats moet gebeuren. Een elektronische stem thuis houdt bepaalde risico’s in, bijvoorbeeld van beïnvloeding”, zei De Croo dinsdag in de Kamer.

CdH-kamerlid Isabelle Poncelet vroeg de minister in de Kamercommissie Infrastructuur of hij potentieel ziet voor de blockchain-technologie in Belgische digitale initiatieven, bijvoorbeeld bij de stembusgang. Blockchain is een technologie die gegevens op een transparante en beveiligde manier verwerkt. Het is een soort digitaal logboek waarvan alle gebruikers een kopie hebben. Omdat iedereen alle transacties kan controleren, is het bijna onmogelijk om gegevens te vervalsen.

De Croo vindt het een “interessante” technologie en ziet mogelijkheden op domeinen waar de digitalisering nog op gang getrokken moet worden. Daarnaast ziet de minister ook potentieel voor blockchain in het verkiezingsproces. “Internationale voorbeelden tonen dat aan”, zei hij, verwijzend naar het project “Follow my vote”, dat draait rond een veilig en transparant online open-source kiesplatform.

“Rekening houdende met de ervaringen die we opgedaan hebben met elektronisch stemmen, kan een experiment waarbij blockchain gebruikt wordt om de verkiezingsresultaten te verzamelen, overwogen worden”, stelde De Croo. Maar welke technologie ook gebruikt wordt in het kiesproces, een stem uitbrengen vanuit de zetel thuis ziet de minister niet zitten, zo benadrukte hij.

Corrigeer

NIEUWS