OVERZICHT. Dit zijn alle Strafste Gentenaars van 2017

OVERZICHT. Dit zijn alle Strafste Gentenaars van 2017

Foto: bst

Gent - Wie volgt AA Gent en OdeGand op? In het Marriott-hotel aan de Korenlei in Gent worden dinsdagavond de awards voor De Strafste Gentenaar 2017 uitgereikt.

In het Marriott Ghent-hotel worden dinsdagavond de awards voor de Strafste Gentenaar van 2017 uitgedeeld. De Gentenaars konden de voorbije maand hun stem uitbrengen en beslissen wie hun strafste stadsgenoten waren het voorbije jaar.

Een vakjury hakte dinsdagavond de knoop door en verkoos De Strafste Gentenaar van allemaal. Vorig jaar kreeg de organisatie van het evenement OdeGand de titel De Strafste Gentenaar. In 2015 ging voetbalclub KAA Gent met de hoofdprijs lopen, niet onverwacht in het jaar dat ze landskampioen werden.

De awards van De Strafste Gentenaar worden verdeeld over zes categorieën.

Bij de sporters haalde Jolien D’Hoore opnieuw een nominatie binnen als Strafste Gentenaar. Ook twintigkamper Bert Misplon en wielrenner Edward Theuns waren erbij. D’Hoore haalde het uiteindelijk.

Haar vader kwam de trofee oppikken. "Dank je wel aan iedereen die voor haar stemde. U mag gerust zijn, Jolien gaat Gent uitdragen. Ze is net naar een nieuwe ploeg overgestapt, het eerste wat ze heeft gedaan is de ploeg rondgeleid in Gent, de mooiste stad van Vlaanderen."

LEES OOK: “Je voelt de goesting bij de supporters” Wordt Jolien D’Hoore opnieuw Strafste Sporter van Gent?

Bij de Gentse evenementen raakten het autovrije Fly Over-feest, jazzfestival Gent Jazz en de volkskoers De Zeswijkse genomineerd als Strafste evenement van de stad. Gent Jazz ging met de prijs lopen.

Mede-organisatrice Gaëlle Vanhaverbeke kwam de trofee dinsdag oppikken in het Marriott-hotel. "Bedankt van het hele team. Een toffe manier om verder te kunnen werken aan het volgende festival deze zomer. Tot dan!"

LEES OOK: “Er broeit zo veel in Gent, dat ik soms het gevoel heb niet genoeg te kunnen luisteren”

In de categorie ondernemen ging het tussen de Gentse chef-koks Kobe Desramaults en Michaël Vrijmoed en projectontwikkelaar Nicolas Béarelle van Revive.

Michaël Vrijmoed, die vorig jaar twee Michelinsterren naar Gent haalde, bleek de populairste en won de categorie. "Ik bedank mijn medewerkers, mijn verloofde, mijn trouwe klanten. Dank u!"

In de cultuursector was de nieuwe bibliotheek De Krook genomineerd, naast Luk ‘Pierke Pierlala’ De Bruyker en NEST, het tijdelijke evenement in de oude stadsbibliotheek op de Zuid. Luk De Bruyker bleek de populairste.

“De geestigste nonkel van Gent”, zoals presentator Freek Braeckman hem noemde, presenteerde vroeger de show van De Strafste Gentenaar als Pierke Pierlala.

In 2017 liet De Bruyker het rood-witte pierkeskostuum achter zich en speelde hij onder meer samen met Koen Crucke een stuk, kroop in de rol van René Magritte en speelde in totaal meer dan honderd voorstellingen.

De Strafste Gentse muzikanten van 2017 waren volgens de lezers van De Gentenaar Soulwax, volksmuzikant Wim Claeys en Frederik Sioen, die stilaan een jaarabonnement heeft op de verkiezing van de Strafste Gentenaar. Dit jaar kreeg Sioen ook de prijs van Strafste Muzikant.

De moeder van Sioen, die in Zuid-Korea zit momenteel, kwam de trofee oppikken. "Hij zal ongelooflijk verrast zijn, daar ben ik heel zeker van. Ik zie hier veel van zijn vrienden, dit doet deugd."

In de academische wereld tenslotte waren drie Gentse toppers genomineerd als Strafste van 2017: het biotechbedrijf Ablynx, Jan De Maeseneer, de peetvader van de wijkgezondheidscentra, en Dirk Inzé van het VIB, die de Wereldlandbouwprijs kreeg in 2017.

Jan De Maeseneer - "husiarts der huisartsen", noemde presentator Freek Braeckman hem dinsdagavond - trok aan het langste eind.

Bluesmuzikant Roland Van Campenhout kreeg tijdens de galashow van De Strafste Gentenaar ook een lifetime achievement award voor zijn decennialange muzikale carrière. Hij bedankte Walter De Buck, Guido De Leeuw en Daniël Termont.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio