Duikers zoeken reuzenroggen maar treffen iets anders aan: “Plastic, plastic en nog eens plastic”

Duikers zoeken kwetsbare reuzenroggen maar treffen iets anders aan: “Plastic, plastic en nog eens plastic” Video: Rich Horner/YouTube

Een Britse duiker wilde van zijn verblijf op het paradijselijke eiland Bali profiteren om de reuzenmanta te spotten, maar zag iets anders dan roggen en tropische vissen. De zee rond het Indonesische eiland zat helemaal vol met plastic afval, waardoor er bijna niks anders meer te zien was.

Duiker Rich Horner wilde duiken bij Manta Point, een toeristische trekpleister op het eiland Bali, om onder andere reuzenmanta’s te zien, gigantische roggen die wel zeven meter breed kunnen worden. Maar de sterke zeestroming had iets helemaal anders in petto: bergen plastic afval. “Plastic zakken, plastic flessen, plastic bekers, … zoveel plastic”, schrijft de Brit bij zijn video waarop slechts een reuzenmanta te zien is.

Horner dompelt zich wel vaker onder in het water rond Bali, maar ziet naar eigen zeggen slechts een paar “plasticwolken” en wat willekeurig verspreide kunststoffen, die zich op een plek verzamelen door de stroming. “Maar ik heb nog nooit eerder iets van deze schaal gezien.” De duiker verzekert echter dat er nog steeds leven in het gebied rondzwemt, zoals vissen, krabben, kwallen en plankton, maar dat je soms al goed moet kijken om het “geweldige leven” te ontdekken.

De volgende dag was de plastic soep grotendeels weer verdwenen, maar vervolgt het afval nu haar weg naar de Indische Oceaan, waar het plastic langzaam zal afbreken in kleinere deeltjes. “Maar het zal nooit volledig verdwijnen.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees