Museumdirectrice liegt Gentse politici voor over omstreden Russische collectie

Museumdirectrice liegt Gentse politici voor over omstreden Russische collectie

Siegfried Bracke (l.) eist meer uitleg na de leugens van MSK-directrice Catherine de Zegher (r.). Foto: dvh

Gent -

MSK-directrice Catherine de Zegher heeft de Gentse cultuurcommissie zonder verpinken onwaarheden voorgeschoteld. De twee externe experten die ze opvoerde, hebben nooit de collectie Toporovski onderzocht. Siegfried Bracke (N-VA), de voorzitter van de Gentse cultuurcommissie, eist tegen uiterlijk morgenvroeg documenten die de leugens al dan niet moeten ontkrachten.

In een brief schrijft Bracke aan cultuurschepen Annelies Storms (SP.A) dat de museumdirectrice tegen donderdagochtend alle documenten aan zijn commissieleden moet bezorgen. “Als wat De Standaard schrijft correct is, is er een niet onaanzienlijk probleem in ons museum. Ik ga er van uit dat u de ernst van de toestand inschat. Zoals maandag door alle fracties gezegd in de gemeenteraad: dit moet stoppen.”

Wat is er precies aan de hand? Volgens MSK-directrice Catherine de Zegher hadden externe experten een onderzoek gedaan op Toporevski-werken. “Zes maanden lang heeft het museum onderzoek gedaan naar de collectie”, zei Catherine de Zegher maandagavond in de cultuurcommissie. “In die periode waren daar twee externe experten volop bij betrokken. Magdalena ­Dabrowski en Noemi Smolik waren zo enthousiast dat ze er een expositie wilden mee maken. Ik heb daar concepten van en kan u de documenten tonen.”

Maar die verklaring is een regelrechte leugen, zo kon zusterkrant De Standaard achterhalen. Geen van beide specialisten zegt ooit een vraag voor een expertise te hebben gekregen, laat staan die te hebben uitgevoerd. Meer zelfs, ze hebben Catherine de Zegher allebei geadviseerd haar handen niet te verbranden aan deze collectie.

Valse werken

Eén element in de verklaring klopt wel. “Ik ken Catherine al lang’, zegt Noemi Smolik aan de telefoon vanuit Duitsland. “Voor haar tentoonstelling in de Moskou Biënnale schreef ik teksten. We zaten te broeden op een tentoonstelling over Russische avant-garde. Dat plan ging al een jaar of drie mee. Mogelijk zag Catherine de collectie Toporovski daar deel van uitmaken. Niemand heeft me daar iets over gevraagd. Misschien is dat oude plan het concept waarnaar ze verwijst.”

Van voorafgaand onderzoek is echter geen sprake. “Ik heb nooit een vraag voor een expertise gekregen”, zegt Smolik. “Ik heb de collectie pas voor het eerst gezien toen ze al geëxposeerd was in het museum. Ik had daar meteen twijfels bij. Nadien, een poos voor Kerstmis, werd ik met enkele andere mensen bij Toporovski thuis uitgenodigd. Daar hing nog meer kunst. Toen hij begon te vertellen over de herkomst van die werken, vond ik sommige verhalen weinig geloofwaardig. Toen dacht ik: dit kan niet waar zijn. Ze zijn vals.”

“Geschandaliseerd”

Magdalena Dabrowski, die in New York 24 jaar bij het Moma werkte en tien jaar bij het Metropolitan Museum, zegt dat ze “meer dan geschandaliseerd” is dat ze is opgevoerd als experte. “Zei ze dat? Voor al die politici? Ongelooflijk dat iemand zo’n foute gegevens de wereld instuurt”, zegt ze aan de telefoon vanuit Parijs. “Ik ken Catherine van in New York, maar we hebben mekaar zeker tien jaar niet gezien. Zij heeft me nooit over deze tentoonstelling ingelicht. Ze heeft me ook nooit een expertise gevraagd. Als ik deze collectie op 24 mei 2017 zag, dan is dat omdat een vriend me introduceerde bij de Toporovski’s thuis. Het museum had zijn selectie toen al gemaakt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees