Luk 'Pierke Pierlala' De Bruyker is De Strafste Gentenaar van 2017

Luk 'Pierke Pierlala' De Bruyker is De Strafste Gentenaar van 2017

Foto: David Van Hecke

Gent - Luk De Bruyker (65), die in Gent bekend is als het kritische stadstypetje Pierke Pierlala, krijgt dit jaar de titel Dé Strafste Gentenaar van 2017. Hij droeg de prijs dinsdagavond op aan zijn overleden vader.

“De geestigste nonkel van Gent”, noemde presentator Freek Braeckman hem dinsdagavond tijdens de uitreiking van De Strafste Gentenaar 2017. Luk De Bruyker kreeg de prijs dit jaar - in navolging van KAA Gent en festival OdeGand - uit handen van burgemeester Daniël Termont.

De Bruyker presenteerde vroeger de show van De Strafste Gentenaar als Pierke Pierlala, een typetje waarmee hij jarenlang de politieke actualiteit in Gent becommentarieerde. In 2017 liet hij zijn bekende rood-witte pierkeskostuum achter zich en speelde hij onder meer samen met Koen Crucke een stuk.

Hij kroop in de rol van René Magritte en bracht een ontroerend theaterstuk over de dood van zijn vader, Pappie. Hij speelde in 2017 in totaal meer dan honderd voorstellingen.

Een geëmotioneerde De Bruyker droeg de prijs dinsdagavond op aan zijn overleden vader. "Hij heeft er recht op. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik er was en dat ik puppespeler ben geworden. Merci, pappie."

De Bruyker, die enkele jaren geleden zijn poppengezelschap Taptoe moest opdoeken toen de Vlaamse regering de subsidies stopzette, bedankte ook het Gentse stadsbestuur. "Toen de Vlaamse gemeenschap ons heeft laten vallen, heeft het Gentse stadsbestuur dat nooit gedaan. Bedankt daarvoor. Alleen daarom zal ik altijd van Gent blijven houden. Het is en blijft mijn stad."

LEES OOK: Na meer dan honderd rollen nu in het Frans: “Pas malvoor iemand die herexamens Frans had, hein?”

Bekijk hieronder de speech van Luk De Bruyker (vanaf 10:00)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio