Meer plastische chirurgie om medische redenen

Meer plastische chirurgie om medische redenen

Foto: Anadolu Agency

Meer en meer mensen doen om medische redenen een beroep op plastische chirurgie. Het gaat dan bijvoorbeeld om de herstelling van brandwondes, borstreconstructies en protheses. Terwijl er in 2011 in de universitaire ziekenhuizen nog 2.934 dergelijke plastische ingrepen waren om medische redenen, was dat aantal in 2015 gestegen naar 4.093 of een stijging van 30 procent.

Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Els Van Hoof heeft opgevraagd bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

In de meeste gevallen (1.452) gaat het om de herstelling van brandwondes. Nadien volgen spierlap-reconstructies (376), borstreconstructies (286) en het verwijderen van gezwellen (285 keer). In andere gevallen gaat het om tepelreconstructies (146 keer), neusreconstructies (57 keer) en oorreconstructies (73 keer).

Volgens Kamerlid Els Van Hoof zal het aantal ingrepen om medische redenen de komende jaren nog toenemen. Sinds juli 2016 zijn borstreconstructies met eigen weefsel namelijk beter terugbetaalbaar door het RIZIV. “In ziekenhuizen die toetreden tot een overeenkomst met het RIZIV kunnen patiëntes een betere terugbetaling krijgen van borstreconstructie met eigen weefsel na borstverwijdering ten gevolge of ter preventie van kanker. Esthetische supplementen werden verboden en de persoonlijke tussenkomst van de patiënt werden verminderd”, legt Van Hoof uit.

Van Hoof: “Vandaag zijn er 54 geconventioneerde ziekenhuizen. De eerste sinds november 2016, de recentste sinds januari 2018.” Volgens het RIZIV laten er jaarlijks zo’n 1.500 vrouwen een borstreconstructie met eigen weefsel uitvoeren.

Corrigeer

MEER NIEUWS