Warmste winter ooit op de Noordpool: “Dit is een nooit geziene situatie”

Warmste winter ooit op de Noordpool: “Dit is een nooit geziene situatie”

Foto: ss

Wetenschappers maken zich ernstige zorgen om de situatie op de Noordpool. Nu de winter er bijna op z’n einde loopt, is er sprake van een onrustwekkend record: het was de warmste winter ooit gemeten. “Een nooit geziene situatie”, zeggen experten.

Mark Serreze, directeur van het ‘National Snow and Ice Data Center’ in de Amerikaanse staat Colorado, bestudeert de Noordpool al sinds 1982. Samen met zijn collega’s is hij erg bezorgd om het nieuwe warmterecord van deze winter.

“Deze situatie is gewoon gek”, zegt Mark Serrez aan The Guardian. “Deze hittegolven… Zoiets heb ik nog nooit gezien.”

Boven het vriespunt

Het meest noordelijke weerstation ter wereld, Cape Morris Jesup op het puntje van Groenland, heeft in februari meer dan 60 uur boven het vriespunt gemeten. Wetenschappers hadden voor deze winter slechts twee keer meegemaakt dat de temperaturen er in februari boven het vriespunt stegen.

Die pieken in 2011 en 2017 duurden toen slechts een aantal uur. Maar op 19 en 20 februari alleen al lagen de temperaturen meer dan 24 uur na elkaar boven het vriespunt. Nochtans ligt de gemiddelde temperatuur in het Noordpoolgebied in de winter rond -30 graden. Februari is meestal de koudste maand.

LEES OOK. Het is 25 graden warmer dan normaal op de Noordpool

Het warme weer heeft bovendien ook gevolgen voor het zeeijs. Dat is deze winter opnieuw sterk afgenomen. Een laagterecord, zo klonk het dinsdag.

“Er vormt zich nog wel nieuw zeeijs”, zegt Serrez. “Maar dat is allemaal veel dunner dan normaal. Het zal ook veel sneller en makkelijker smelten in de zomer.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S