Mama

Mattel maakt Barbiepoppen van zeventien vrouwelijke heldinnen

Mattel maakt Barbiepoppen van zeventien vrouwelijke heldinnen

Foto: Mattel

Speciaal voor Internationale Vrouwendag heeft Mattel een reeks nieuwe Barbiepoppen voorgesteld die gebaseerd zijn op zeventien heldinnen. Het gaat onder meer om Frida Kahlo, Amelia Earhart en Katherine Johnson. Volgens de speelgoedfabrikant komen de poppen er op vraag van moeders zelf, omdat die bezorgd zijn dat hun kinderen te weinig goede vrouwelijke rolmodellen te zien krijgen.

Kunstenares Frida Kahlo, pilote Amelia Earhart, wiskundige en ruimtewetenschapster Katherine Johnson, olympische snowboardkampioene Chloe Kim, 'Wonder Woman'-regisseur Patty Jenkins, natuurbeschermer Bindi Irwin, bokskampioene Nicola Adams, windsurfer Çagla Kubat, chef-kok Hélène Darroze, volleyballer Hui Ruoqi, designer en ondernemer Leyla Piedayesh, professionele golfster Lorena Ochoa, journaliste Martyna Wojciechowska, voetbalster Sara Gama, actrice Xiaotong Guan, prima ballerina Yuan Yuan Tan en ontwerpster Vicky Martin Berrocal. Deze zeventien vrouwen zijn vanaf nu vereeuwigd als Barbie en dat naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag.

De poppen zijn een onderdeel van de 'Shero'-collectie die in 2015 werd gelanceerd en die vrouwen eert die grenzen hebben doorbroken. Eerder werden ook al exemplaren uitgebracht van onder andere plus-sizemodel Ashley Graham en Ibtihaj Muhammad, een schermster die een hoofddoek draagt.

Bezorgde mama's

Mattel wil hier naar eigen zeggen mee tegemoet komen aan de vraag van heel wat mama's. Uit een enquëte van de speelgoedproducten bij 8.000 moeders bleek dat 86 procent onder hen zich zorgen maakt over de soorten vrouwelijke rolmodellen waar hun kinderen worden aan blootgesteld. "We zijn erg enthousiast dat we hen er met onze levensechte rolmodellen aan herinneren dat ze alles kunnen zijn", zegt Lisa McKnight, manager van Barbie.

Unibrow

Alleen is er al één kink in de kabel gekomen. Frida Kahlo wordt namelijk afgebeeld zonder haar kenmerkende unibrow en donsharen op de bovenlip en daar komt kritiek op. De Mexicaanse kunstenares stond net bekend voor haar compromisloze leven, iets wat ze bij Mattel toch ietwat lijken te zijn vergeten. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees