Overname Telenet: “Zien dat we niet in Champions League-toestanden terechtkomen”

Overname Telenet: “Zien dat we niet in Champions League-toestanden terechtkomen”

Pol Deltour. Foto: BELGA

“Ik kan alleen maar vaststellen dat er door de overname van De Vijver Media door Telenet een toenemend onevenwicht ontstaat.” Dat zegt Pol Deltour nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) woensdag in een reactie. Medialaan, de groep boven onder meer VTM en Q2, heeft “vanzelfsprekend bezordheden” bij de overname, klinkt het daar.

Woensdag voorbeurs raakte bekend dat Telenet De Vijver Media volledig overneemt. De andere aandeelhouders, Mediahuis en Waterman & Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté), verkopen hun belang van respectievelijk 30 en 20 procent. Door de overname wordt het bedrijf de enige aandeelhouder van de commerciële zenders Vier, Vijf en Zes en van productiehuis Woestijnvis.

Het is de tweede omwenteling op korte tijd in de sector. In het najaar van vorig jaar slokte De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen, Humo) de tv-groep Medialaan (VTM, Q2, Q-Music, Joe FM) volledig op. Medialaan is de grootste concurrent van Vier, Vijf en Zes.

“Mediahuis (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, nvdr.) verkoopt zijn aandelen in De Vijver. Ik kan alleen maar vaststellen dat dat een tegengestelde beweging is in vergelijking met De Persgroep, die recent Medialaan opslokte”, zegt Deltour woensdag.

“Ik kan ook alleen maar vaststellen dat er daardoor een toenemend onevenwicht ontstaat, waar we met een grote speler zitten tegenover concurrenten die het moeilijker hebben. Het verschil in capaciteit en macht wordt bijzonder groot. In die zin moeten we oppassen dat we niet in ‘Champions League-toestanden terechtkomen’“, aldus nog Deltour.

Medialaan bezorgd

Medialaan, de groep boven onder meer VTM en Q2, heeft “vanzelfsprekend bezordheden” bij de volledige overname van De Vijver media door Telenet. Dat zegt het bedrijf in een korte reactie.

“We nemen akte van de overname”, zegt Medialaan. “Vanzelfsprekend hebben we hier bezorgdheden bij. De komende periode zullen we de impact bestuderen en wachten we de procedure bij de mededingingsautoriteit af.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees