Automobilisten mogen gsm “aanraken” in Nederland

Automobilisten mogen gsm “aanraken” in Nederland

(themabeeld) Foto: shutterstock

In Nederland mogen automobilisten tijdens het rijden hun mobiele telefoon aanraken terwijl die in een houder zit. Dat is de slotsom van een uitspraak die het gerechtshof in het Leeuwarden woensdag deed in een zaak over een verkeersboete.

De kwestie draait om een automobilist die in Sneek een boete van 230 euro had gekregen omdat hij een gsm in een ‘hands free’-houder bediende. Hij stapte naar de kantonrechter. Die oordeelde dat aanraken gelijkstaat aan het vasthouden van een telefoon, wat verboden is. Het hof is het daar niet mee eens en zet een streep door de boete.

“Uit deze uitspraak kan niet worden opgemaakt dat het bedienen van een mobiel in een houder altijd mag”, onderstreept persraadsheer Leo Wemes. “Het begrip vasthouden heeft een beperkte betekenis. Om de wet op dit gebied op te rekken, is niet de taak van het hof. Er zullen altijd omstandigheden zijn waarbij het bedienen van een telefoon in een houder wel strafbaar is. Bijvoorbeeld als gedragingen leiden tot een ongeluk. Ik zou het dan ook niemand aanraden om rare capriolen met een mobiel in een houder te gaan uithalen.”

De bestuurder en het Openbaar Ministerie waren in beroep gegaan tegen de uitspraak van de kantonrechter. Het OM wilde een duidelijker beeld van wat strafbaar is bij het gebruik van mobieltjes achter het stuur.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees